Kako ispraviti nepravilno držanje

bolovi u lumbalnom dijelu kralježnice
Bol u leđima, Foto: MagicEyes77/Shutterstock

Uvijek mislimo kako su bore onaj izdajnik koji govori svima koliko imamo godina zaista. Stoga puno pažnje posvećujemo njezi lica i zaboravljamo na još jedan bitan čimbenik. Držanje je svakako jedanod pokazatelja starosti organizma. Iako se uvijek želimo ispraviti čisto estetike radi istina je da držanje ima utjecaj kako na psihu tako i na mehaničko pokretanje svih ostalih djelova tijela.

Večina nas živi životima u kojima je premalo tjelesne aktivnosti. Ljudsko tijelo nije stvoreno za cjelodnevno sjedenje pred računalaom ili stajanje za pultom. Naše tijelo bi se trebalo kretati i stalno mijenjati položaj, to je njegovo prirodno stanje, no moderan stil života stavlja nas ponekad u situacije koje nisu prirodne.

BIlo bi smiješnon izvlačitio se samo na posao ili genetske čimbenike držanja. Popravak držanja ne zahtjeva samo male korekcije i moramo naučiti neke male trikove kojima ćemo olakšati svome tijelu sve izazove dana.

Dakle zatekli ste se negdje u redu, obavljate kućanski posao ili nešto slično. Dugoročno stajanje rezultira podvlačenjem kralježaka i naposlijetku boli u kralježnici. Podignite jednu nogu i oslonite je na neki nizak predmet ili zakoračite naprijed nogom koja vam odgovara i savinite je malo u koljenu. Ovo je mnogo prirodniji položaj za vašu kralježnicu.

Sada ono što ste čuli već nekoliko puta, ali vrijedi ponoviti. Pri podizanju predmeta nikada nemojte savijati samo leđa, već napravite položaj kao da ćete čučnuti i podiognite teret iz koljena, bilo da se radi o kutiji, teglici za cvijeće ili malom djetetu.

Koliko često se vraćate kući pretpanih ruku ili pokušavate prenjeti nešto sa jednog mjesta na drugo pa se pretpate kako ne biste morali ići više puta. U tom slučaju svi imamo tendenciju da jednu stranu tijela opteretimo mnogo više no drugu. Čak i nekoliko minuta hoda sa ovakvim neravnomjernim opterećenjem štetno je za vaše držanje i remeti normalni raspored kralježaka. Stoga pametno rasporedite teret, posebice ako će vrijeme prenošenja potrajati.

Ove male savjete možete primjeniti u svakodnevnom životu, radite na njima dok vam ne pređu u naviku. Također svaki puta kada primejtite da se loše držite zamislite da vam je za sredinu tjemena privezana špagica koja vas povlači prema gore i uspravite se. Ostanite nam graciozne i zdrave.

 Autor: L.K. Foto: MagicEyes77/Shutterstock