Kako imati sretnu obitelj

obitelj

U današnjem modernom i ubrzanom vremenu teško je uz sve obaveze pronaći vremena za razgovor i druženje s obitelji. Nije nimalo jednostavno držati obitelj na okupu, družiti se, razgovarati i skupiti se zajedno za stolom za ručkom ili večerom. Ipak, postoje određene navike kojih bi se obitelji trebale držati kako bi mogle imati zdrav odnos.

Objedujte zajedno

Obiteljsko objedovanje je odlično za zbližavanje članova obitelji i držanje na okupu. Budući da je danas teško uskladiti rasporede, potrudite se da se barem vikendom okupite svi za stolom. Bez obzira na druge obaveze, obitelj bi trebala to staviti kao prioritet, a u planiranje i pripremanje objeda možete uključiti sve članove. Za to vrijeme ostavite sve uređaje po strani jer je poanta obiteljskog objeda druženje cijele obitelji, bez tehnologije i društvenih mreža.

Komunicirajte otvoreno

Jedna od dobrih navika obiteljskog suživota je otvorena komunikacija. Poštivanje drugih ukućana i uvažavanje njihova mišljenja važan su preduvjet za dobru komunikaciju. U različitim obiteljima postoje različita pravila ponašanja. Kod nekih su pravila strogo definirana i može se reći da je u takvim obiteljima otvorena komunikacija gotovo nepoznanica. No, saznanja govore da je jako bitno njegovati otvorenu komunikaciju i asertivnost jer se tako mogu poboljšati odnosi i lakše riješiti eventualne krize u obitelji.

Podijelite zaduženja

Osim zajedničkog objedovanja, druženja i otvorene komunikacije, važno je podijeliti zaduženja kako bi obitelj uz sve obaveze mogla što bolje funkcionirati. U većini obitelji žene imaju previše obaveza i postanu preopterećene, a mnogi muškarci pod izlikom tradicije pokušavaju izbjeći svoja zaduženja ili ih prebaciti nekom drugom članu obitelji. Ako zaduženja nisu ravnomjerno podijeljena, neki članovi obitelji mogu biti frustrirani.

Uz sve navedeno, dobro je pronaći i zajednički obiteljski hobi, po mogućnosti još dok su djeca mala. To ne moraju biti nikakve posebne aktivnosti. Odlazak u šetnju, bicikliranje, plivanje ili slično bit će sasvim dovoljni. U svakom slučaju, bilo bi dobro da taj zajednički hobi bude nešto što će svima biti podjednako zanimljivo.

Autor: S.G., Foto: Chepko Danil Vitalevich/Shutterstock