Kako imati sretno dijete

zdravo dijete

Djeca se rađaju nevina, čista i puna radosti. No u današnje vrijeme raste broj djece s poremećajima u ponašanju, djece koju ismijavaju njihovi vršnjaci, djece s problemima u razvoju, djece u depresiji, sa agresivnim ponašanjem, strahovima, itd.

Često dolazi do pitanja kako tome stati na kraj i kako vi kao roditelji možete pomoći svom djetetu da izraste u zdravu i sretnu osobu. Neke od savjete kako je to moguće, donosimo u nastavku.

Kako bi imali zdravo dijete i kako bi to dijete razvilo zdrave navike, na vama je da ga naučite zdravoj i pravilnoj prehrani, koja je ključ zdravlja. Zdrava hrana uvelike utječe na fizički i psihički razvoj djeteta. Mnogo djece u školama za užinu jede čips i pije gazirane napitke, što uzrokuje agresivnost i brojna oboljenja.

U zadnje vrijeme većina djece ima loše prehrambene navike te se razvila veća pretilost kod djece u dobi od tri i četiri godine. Istraživanja pokazuju da će ta djeca s takvim prehrambenim navikama, živjeti puno kraće od svojih roditelja, ukoliko se ne promijene njihove prehrambene navike. Vi kao roditelj možete uvelike utjecati na taj problem! Zato od najranijih dana svoga djeteta, učite dijete zdravim prehrambenim navikama, kako bi duže i zdravije živjelo.

Koliko god je danas užurbani način života te roditelji većinu svog vremena u danu provode na poslu, trebali bi što je više moguće vremena provesti sa svojim djetetom. Bavite se sa djetetom u svakom slobodnom trenutku kojeg imate, jer je vrijeme provedeno sa roditeljem vrlo bitno za razvoj djeteta.

Mnogi roditelji nakupljeni stresom nakon posla, taj stres prenose na dijete kada dođu doma sa posla. Pokušajte posao i osjećaje ostaviti ispred vrata i pružite djetetu osmjeh, igru, ljubav i razumijevanje koje mu je toliko potrebno. Pomoći si možete tako da nakon posla izvodite vježbe relaksacije koje se sastoje od 20-ak minuta pravilnog disanja ili meditacije. Na taj način otpustit ćete nakupljeni stres i pružiti djetetu najbolji dio sebe, koji mu toliko treba. Vaše dijete treba odrastati u zdravoj i veseloj okolini, kako bi se osjećalo voljeno i sretno.

U današnje doba jedan od najvećih neprijatelja kod djece postao je alkohol. Alkohol je jako opasan za dijete te može uzrokovati brojne zdravstvene tegobe i poremećaje u ponašanju. Brojna djeca počinju s konzumacijom alkohola u pubertetu jer imaju strah od neprihvaćenosti, strah od neuspjeha i samo žele ispasti face.

Ti strahovi su zapravo izrazito povezani odrastanjem kod kuće. Djeca roditelja koji nemaju vremena za svoje dijete, djeca koja nemaju razvijenu komunikaciju sa svojim roditeljima i djeca koja se osjećaju nevoljenima, pokušavaju pronaći izlaz u alkoholu. Vi to možete spriječiti! Pružite svom djetetu ljubav i pažnju koju zaslužuje kako bi imalo ispravan i zdrav put u svome životu.

Uz sve to prestanite svome djetetu kupovati grickalice, kekse sa šećerom i gazirane napitke jer im sa time stvarate loše prehrambene navike, koje samo štete njihovom organizmu. Zamijenite te štetne namirnice sa zdravim voćem i povrćem, koje uvijek treba biti prisutno u vašem domu.

Umjesto gaziranih sokova, radite svom djetetu prirodne sokove, koji će osim zdravlja vašem djetetu pružiti i bolju koncentraciju i pamćenje. U djetetov dnevni meni uvrstite i šaku oraha dnevno! Orasi poboljšavaju razvoj moždanih funkcija. Sendviče radite od integralnog brašna sa prirodnim sastojcima i povrćem. Objasnite djetetu što je zdravo, a što ne.

Usmjeravajte svoje dijete i pomozite mu da otkrije što ga zanima i čime se želi baviti trenutno u svome životu. Ne namečite djetetu svoje interese i očekivanja i ne tražite od svog djeteta da radi nešto što ne voli, ili nešto što uveseljava samo vas. Neka vaše dijete razvije samopouzdanje jer će takvo dijete biti sretno i zdravo, bez potrebe za lošim porocima, koji mu mogu naškoditi.

Nikada nemojte bježati od istine! Ukoliko je vaše dijete upalo u probleme sa alkoholom, pomozite mu! Razgovarajte sa njim te mu pokušajte pomoći na vrijeme. Vaše dijete je vaša budućnost te ste kao i svaki roditelj odgovorni za njega i njegov razvoj. Ne bježite od toga i svoje uloge!

Autor: A.Z., Foto: tan4ikk/Shutterstock