Kako imati lijepu kožu uz pomoć avokada

maska od avokada
Maska od avokada, Foto: Andrelix/Shutterstock

Ljekovita ulja već su dugo prisutna kao sastavni dio raznih krema i maski pomoću kojih koža izgleda svježe i podatno. Neka od njih se mogu koristiti na razne načine, bilo oralno ili kao sastojak određene kreme, dok su neka predviđena samo za oralnu, ili primjenu gdje se ne unose direktno u organizam. Iako se ne radi o toksičnom sastojku, ulje avokada se ne pije.

On spada u skupinu ljekovitih ulja koja se koriste isključivo u kozmetici. Za njega je poznato kako obiluje fitosterolima, a osim što omekšava kožu dobro se i upija. Njegovo ljekovito djelovanje pokazalo se i više nego korisno ne samo kod kože nego i kose.

Ulje avokada tamnozelene je boje i blagog mirisa. Pored fitosterolima, obiluje esencijalnim masnim kiselinama, beta-karotenom i vitaminom E. Prvenstveno je namijenjeno zreloj te suhoj i dehidriranoj koži. Odlično je sredstvo za uklanjanje strija, tretiranje ožiljaka i općenito za regeneraciju kože.

Avokado dolazi iz tropskih i subtropskih područja Južne i Sjeverne Amerike. Odkada su ga otkrili Španjolski istraživači Avokado se velikom brzinom počeo širiti svijetom, a zahvaljujući tome mi danas možemo kod svoje kuće napraviti domaći preparat i rješiti se problema s kožom.

Ulje avokada odlično je i za kosu, a osim što olakšava raščešljavanje, daje punoću i sjaj te čuva vrhove od pucanja. Zahvaljujući svom jedinstvenom djelovanju, avokado je postao nezamjenjiv u raznim preparatima. Danas ga se može vidjeti sve više i u vegetarijanskoj prehrani kao nadomjestak za mesne namirnice.

Ako imate vremena pokušajte napraviti kremu od avokada. Zagrijte oko 80 ml ružine vodice i otopite jednu manju žlicu meda. Dodajte 10 g mlijeka u prahu i 10 ml ulja badema i avokada. Stavite u tamnu bočicu i protresite. Držite u hladnjaku te dva puta na dan umasirajte lice, vrat i dekolte. Uzmite vatu i uklonite višak masnoće.

Autor: S.Š. Foto: Andrelix/Shutterstock