Kako gubiti kilograme

mrsavljenje

Je li vam se možda dogodilo ovo? Odlučili ste smršaviti i ići na dijetu. Do sad ste unosili oko 3000 kalorija dnevno u organizam i sad želite smanjiti na 1600 kalorija dnevno. Uz to ste odlučili ići redovno u teretanu gdje ćete raditi treninge snage u kombinaciji s jutarnjim kardiom. Ovo je odličan početak za gubljenje kilograma.

Ako tako nastavite, brzo ćete izgubiti neke suvišne kilograme. No, nastavljate ovim tempom, a rezultati se čine sve sporiji i sporiji. I što onda? Treba li smanjiti još više unos ugljikohidrata i masti ili ubaciti još treninga u dnevnu rutinu?

Kada biste to napravili, tijelo bi vam samo postalo izmoreno, rezultati slabi, a vi postali očajni jer bi vam se trud činio uzaludan. Ovako biste potpuno usporili metabolizam i tijelo više ne bi topilo masne stanice za energiju. Dogodilo bi se metaboličko oštećenje jer bi se drastično usporio metabolizam zbog dugotrajne kalorijske restrikcije, treninga i stresa.

No, kada se metabolizam počeo usporavati? Već na samom početku kada odlučite kalorije prepoloviti sa 3000 na 1500 počinje usporavanje metabolizma. Tijelo troši kalorije dok unosimo hranu u organizam i dok je probavljamo. Kada mi unosimo manje kalorija, tijelo ne osjeća potrebu za potrošnju kalorija i tu usporava metabolizam.

Tijelo će u trenutku kad osjeti gubljenje masnoća snižavati razinu hormona štitne žlijezde i izlazne reakcije živčanog sustava će smanjivati kako bi usporilo mršavljenje. Ako još smanjimo unos kalorija, tijelo će gubiti masnoću, ali će i usporiti još razinu hormona naše štitne žlijezde.

Tu će se dogoditi i proces smanjenja testosterona i povećat će se razina kortizola, a to će dovesti do gubljenja mišićnog tkiva. S obzirom na to da mišići troše kalorije jer su metabolički aktivna tkiva, ako se oni izgube dodatno će se usporiti metabolizam.

Tijelo na ovaj način usporava metabolizam iz jednostavnog razloga – preživljavanje! Kada tijelo ne bi funkcioniralo na ovaj način, smanjenjem unosa kalorija i intenzivnim vježbanjem, rezultiralo bi na kraju umiranje od gladi. Stoga se organizam pokušava adaptirati na situaciju, ali mu je cilj preživljavanje.

Autor: S. G., Foto: BigLike Images/Shutterstock