Kako efikasno smršaviti

reguliranje prehrane

Opet želite smršaviti, ali vam je već dosta svih dijeta u kojima samo patite. E, pa ne morate na dijetu. Morate samo uvesti neke stvari u svoj život i nema straha da se kilogrami neće istopiti bez jo-jo efekta!

1. Vježbajte intenzivnije

Hodajte tridesetak minuta dnevno, a onda nakon nekog vremena nekoliko puta tjedno radite vježbu u kojoj ćete se znojiti. To može biti vožnja bicikla, plivanje, trčanje uza stube. To će poboljšati i zdravlje vašeg kardiovaskularnog sustava.

Najbolje će biti ako tijekom tog vježbanja izaberete jednu minutu u kojoj ćete se napregnuti na način da ćete trčati, voziti bicikl, najbrže što možete. Nakon te minute, vratite se svom uobičajenom tempu. Pokazalo se da se takvom vrstom vježbanja troši daleko više kalorija nego vježbama u kojima cijelo vrijeme zadržavate istu razinu intenziteta.

2. Opskrbite se kalcijem

Osim što je zdrav za kosti, sve više istraživanja pokazuje da postoji veza između kalcija i mršavljenja. Izgleda da 1.000 miligrama kalcija dnevno smanjuje unos masnoća i povećava njihov metabolizam. Kalcij se dobiva iz mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoće ili u obliku dodataka prehrani. No, nemojte izostaviti ni manje očite izvore, kao što su špinat, sardine, grah, sjemenke sezama i naranče.

3. Budite siti

Pametno jedite jer što ste gladniji, veća je vjerojatnost da kad počnete jesti ćete se prejesti. Jedite namirnice koje će ispuniti vaše prehrambene potrebe, ali neće izazivati nagle promjene u razini šećera u krvi i drugih kemijskih tvari koje vas navode da se nekontrolirano prejedate.

Povrće je prilično visoko na popisu namirnica s navedenom razinom zadovoljstva koju pruža. Bilo bi dobro uključiti veću količinu vlakana, kao i veću količinu bjelančevina. Najzasitnije su namirnice bogate bjelančevinama, zato što bjelančevine potiču hipotalamus da vam pošalje poruku da ste zadovoljni. Osim ribe, drugi izvrstan izvor bjelančevina su orašasti plodovi. Bistra juha je također pun pogodak jer joj treba više vremena da prođe kroz probavni sustav, te se tako održava osjećaj sitosti.

4. Zavarajte se

Kad ste gladni, ne slušajte svoj želudac već se oslanjajte na vid. U tom slučaju, obrok izgleda ovako: jedemo dok ima hrane! Zbog toga moramo obratiti pozornost na veličinu obroka dok jedemo. To možemo postići ako koristimo manje tanjure ili ako obrok složimo na tanjur, a ne jedemo ravno iz ambalaže. Isto tako, kad nešto pojedete nemojte odmah baciti ambalažu već je ostavite na vidljivom mjestu (npr. omot od čokolade). Tako ćete kad za sat, dva odlučite se počastiti još nekom slasticom, možda odustati kad vidite da ste već maloprije pojeli čokoladu.

Autor: Tajana, Foto: laola/Shutterstock