Kako duže živjeti – male tajne i savjeti za velike rezultate

Dug život, Foto: altafulla/Shutterstock

Jedite manje. Naravno, pri tome se ne misli da se morate izgladnjivati, ali s hranom ne valja pretjerivati. Ukoliko smanjite unos kalorija u organizam, istovremeno ćete si produžiti životni vijek. Vitamina i minerala vašem organizmu također ne smije nedostajati, a neophodna je i redovita provjera zdravstvenog stanja.

Obratite pozornost na namirnice. Ako želite biti zdravi i živjeti duže od svojih vršnjaka, obratite pažnju da je vaša svakodnevna prehrana uravnotežena. Na taj način izbjeći ćete visoku razinu kolesterola i šećera u krvi. Velikim količinama voća i povrća smanjiti ćete rizik od raka i nekih srčanih bolesti.

Promijenite prehrambene navike. Japanci su primjerice narod koji ima dug životni vijek. Za razliku od ostalih naroda, Japanci jedu velike količine ribe. Hranu poslužuju u malim posudama pa su i porcije hrane znatno manje. Želite li živjeti duže, slijedite njihov primjer.

Jedite kvalitetnije. Umjesto kave, ujutro pijte, primjerice, zeleni čaj. Neka istraživanja pokazala su da redovita konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda smanjuje rizik oboljenja bolesti srca i moždanog udara. Niste ni svjesni koliko ćete sami sebi pomoći ako svako jutro popijete samo jednu šalicu mlijeka ili pojedete jogurt.

Nemojte se živcirati i seksajte se. Psihičko stanje također je osobito važno za zdravlje svake osobe. Sasvim je normalno da ćete živjeti duže ako ste manje izloženi stresnim situacijama. Ukoliko ste pod stresom i seksualna želja je smanjena, a redoviti seksualni odnosi također će vam pomoći da živite duže.

Krećite se. Znanstvenici su otkrili da redovita fizička aktivnost blagotvorno djeluje na zdravlje svake osobe. Dakle, želite li biti zdravi i produžiti vlastiti životni vijek, krećite se. Izbjegavajte lift i svakodnevnu vožnju automobilom. Umjesto gledanja televizije, večernje sate provedite u šetnji sa svojom boljom polovicom.

Foto: altafulla/Shutterstock