Kako duh utječe na tijelo

tablete

Sjedite opušteni pred televizorom i odjednom vas počinje boljeti trbuh. Sva sreća pa je započela humoristična serija, jer vi istog trena zaboravljate na bol. Nakon što epizoda završi vas počinje opet boliti. Zašto? Brojni stručnjaci složili su se kako je duh moćna sila, a način kako duh utječe na tijelo i dalje je misterija ne samo znanstvenicima, nego i nama laicima.

Na temelju istraživanja provedenog na Sveučilištu Rochester u SAD-u, muškarci koji su vjerovali kako imaju manji rizik dobivanja koronarnih bolesti, imali su tri puta manju šansu da će umrijeti od srčanog infarkta i moždanog udara.

Ovdje leži objašnjenje za placebo. Svaki bolesnik koji je vjerovao u tabletu koju je dobio imao je veće šanse za oporavak, a kod nekih je bolest u potpunosti nestala. Razlog njihovog izlječenja je u tome zato što su očekivali oporavak. Duh ili psiha još su jednom pokazali koliko vrijede.

Pozitivan način razmišljanja nije jedini razlog uspjeha placeba. Poznato je kako lijekovi bez ljekovitih tvari uzrokuju kemijske promjene u mozgu. Placeo učinak poznat je kao kemijska reakcija koju pokreće očekivanje.

Na snagu reakcije najviše utječe tko daje lijek, mjesto na kojem se uzima i jezik koji se koristi. Radi se o učinku koji igra ulogu u svakoj medicinskoj interakciji. Nakon što su pacijenti profesora Benedettija dobili dokazan lijek protiv bolova, nije djelovao.

Razlog tome je što su placebo učinak i aktivni lijek djelovali zajedno kako bi potaknuli na stimulaciju prirodne kemijske tvari za ublažavanje boli poznate kao endorfini. Ista teza može vrijediti i za ostale lijekove.

Nocebo za razliku od placeba može biti štetan. Tjeskoba koju bolesnik osjeća može dovesti do toga da bolesnik doživljava simptome i neugodne nuspojave zato što ih očekuje. Spomenuti učinak je isto stvaran, a uz opisane osjećaje ustanovljene su promjenjive promjene u kemiji mozga. Nocebo učinak najviše se viđa kod pacijenata na kemoterapiji.

Autor: S.Š., Foto: Michal Kowalski/Shutterstock