Kako do poslovnog uspjeha – koje greške treba izbjeći

Uspješan poslovni sastanak, Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Kako biste ostvarili veliki poslovni uspjeh i jednog dana dobili promaknuće, važno je putem izbjeći neke greške. Samo oni koji su upoznati s greškama koje mogu napraviti, uspjet će unaprijediti karijeru. Jedna od najvećih grešaka na poslu je izjednačavanjem s vašim šefom. Iako on, naravno, nije osoba koja ne može pogriješiti, prije nego što mu se obratite i ukažete mu na greške, dobro razmislite. Važan je ton i način na koji ćete mu se obratiti, a uvijek morate imati na umu da je važno nikada ne prijeći granicu.

Previše ste usredotočeni na posao

Svaki poslodavac teži tome da ima vrijedne i usredotočene zaposlenike pune novih ideja. No, ipak pripazite jer biste i u tome mogli pretjerati. S vremenom ćete dosaditi poslodavcu, a i zamjerit ćete se kolegama koji će vas smatrati glavnim štreberom u uredu. Dozirajte ideje i nemojte pretjerati!

Odvojite privatno od poslovnog

Čitanje privatnih e-mailova, razmjenjivanje poruka s najboljom prijateljicom te provjeravanje društvenih mreža, ne spadaju u posao. Suzdržite se od takvih radnji, a ako baš ne možete, za to koristite pauzu za ručak kada se možete opustiti i odmoriti.

Družite se s kolegama

Ako cijelo vrijeme sjedite i radite, kolege će vas smatrati nedruštvenima, zatvorenima i dosadnima. Preporučuje se da ponekad ustanete sa stolice i popričate s kolegama bez obzira na kojoj se poziciji nalazite. Niti jedan poslodavac neće vam zamjeriti ako ćete odvojiti pola sata za razmjenjivanje mišljenja s kolegama pa i da pritom uživate u šalici kave.

Nemojte kasniti

Kašnjenje ne voli niti jedan poslodavac, ali niti kolege na poslu, stoga se preporučuje strogo ga izbjegavati. Radije krenite ranije na posao i popijte kavu u miru nego da od jutra budete pod stresom kašnjenja. Naravno da postoje situacije na koje ne možete utjecati, ali učinite sve da do kašnjenja ne dođe.

Izbjegavajte ogovaranja kolega

Niste niti svjesni što sve može učiniti bezazleni uredski trač. Tračevi na radnom mjestu se šire brzinom svjetlosti i prije nego što se okrenete, stižu do osobe koju ste ogovarali. Izbjegavajte sudjelovati u tračevima jer nikada ne znate tko ih od kolega može proširiti dalje.

Uz izbjegavanje ovih malih, ali bitnih grešaka na poslu, mogli biste brzo napredovati i postati jedan od najpouzdanijih zaposlenika. Dolično ponašanje prepoznat će svaki poslodavac, a mogli biste biti i omiljeni među kolegama.

Autor: M.L., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock