Kako do boljeg zdravlja bez novčanih ulaganja

Mladić udiše punim plućima, Foto: Zai Aragon/Shutterstock

Kako bismo poboljšali ili očuvali naše zdravlje, ne moramo nužno ulagati velike iznose novca. Neke od stvari koje nam mogu pomoći da dođemo do boljeg zdravlja potpuno su besplatne.

Opuštanje

Opuštanje pridonosi boljem zdravlju, osjećamo se odmornije, bistrije, ugodnije i zadovoljniji smo. Osim toga, kad smo opušteni i smireni, lakše komuniciramo s drugima i poboljšavamo odnose, a smiren um je spreman i za najzahtjevnije aktivnosti.

Pravilno disanje

Kad bi sve svoje preporuke za zdraviji život morao sažeti u samo jedan savjet, jedan američki liječnik je rekao da bi to bilo učenje pravilnog disanja. Pravilnim i dubokim disanjem možemo popraviti raspoloženje i utjecati na tjelesne funkcije poput pulsa i krvnog tlaka, a samim tim i na rad ostalih organa.

Tjelesna aktivnost

Do sad ste sigurno bezbroj puta čuli koliko je tjelesna aktivnost važna i dobra za zdravlje. Osim toga, ona nam pomaže i da se dobro osjećamo, budemo bolje raspoloženi i bolje spavamo. Redovito bavljenje nekom tjelesnom aktivnosti povoljno utječe na zdravlje cijelog tijela – ne samo na fizičko, nego i na psihičko zdravlje. Stručnjaci preporučuju 60 minuta umjerene tjelesne aktivnosti dnevno.

Detoksikacija

Loša prehrana, alkohol, cigarete i zagađen zrak samo su neki od faktora koji imaju nepovoljno djelovanje na organizam, a kako bi se organizam oslobodio toksina koji mogu loše utjecati na ukupno zdravlje, potrebno je provoditi detoksikaciju. Neki od rezultata detoksikacije su rast energije, jačanje imuniteta, poboljšanje izgleda i smanjenje masnih naslaga. Preporučuje se detoksikaciju provoditi nekoliko puta godišnje, a u čišćenju organizma od toksina u velikoj mjeri mogu pomoći pravilan izbor namirnica i promjena određenih životnih navika.

Voda

Unos dovoljnih količina vode od vitalne je važnosti za naše zdravlje. Svaka stanica u našem tijelu treba vodu, a to je i više nego dobar razlog da ju redovito pijemo u dovoljnim količinama. Naš mozak bez dovoljno vode neće normalno funkcionirati, a mogu se javiti i glavobolja i umor. Umor i glavobolja mogu biti prvi znakovi dehidracije pa kad ih sljedeći put osjetite, posegnite za čašom vode.

Autor: A.V., Foto: Zai Aragon/Shutterstock