Kako disati za vrijeme poroda

vrijeme za porođaj

Neke žene bol tokom trudova znaju kontrolirati pomoću pravilnoga disanja, no nekima to baš i nije najbolje područje. Valja znati da je svaka žena posebna i drugačija na svoj način, i da rodilja treba zaboraviti na savjete koje su joj davale prijateljice, sestre ili mame.

Kada trudovi počinju biti sve jači, treba disati uravnotežano, normalno te postepeno pojačavati disanje ako se i sama bol pojačava.

Kod malo jače boli, dišite ubrzano, te ako je bol pri kraju truda dosta jaka, dišite poput “psića kojem je vruće”. Tada bi takvo dahtanje trebalo prijeći u duboko disanje.

Kada je vaša beba već polako na putu, počet će se pojavljivati prirodni nagon za potiskivanje. To nije još vrijeme kad je beba vani pa treba i dalje disati umjereno do samog kraja truda.

Nakon što prođe trud, napravite jedan duboki udisaj i izdisaj, to će vas smiriti. Pri završnoj fazi, kad je beba već polako vani, duboko udahnite zrak te ga probajte zadržati u plućima. Tako ćete napraviti jedan ogroman izdisaj dok beba izlazi van.

Nemojte zaboraviti da tokom trudova treba napraviti stanke, i to između dva truda. Tako ćete lakše opustiti mišiće u tijelu, a što je dobro i za zdravlje bebe.

Važno je da se opustite među osobljem, ginekolozima i medicinskim sestrama. Neka vam potporu pruža suprug ili neka druga bliža osoba kako biste bili što sigurniji, smireniji te kako biste imali povjerenja da će sve proći dobro.

Imajte na umu da je porođaj prirodna pojava te da je organizam tako stvoren da funkcionira bez naše volje tokom porođaja.

Ne uspijeva li vam navedeno disanje, nemojte paničariti. To je najgore kad vas uhvati panika i strah. Dišite kako vam dođe i kako vi smatrate da vam je lakše. Kao što smo i spomenuli, nisu sve žene jednake. Postoji mogućnost da vi bol ne kontrolirate disanjem nego nečim drugime.

Pronađite način kako savladati bol te tako izbacite svu tjeskobu tokom porođaja.

Autor: A.B., Foto: mathom/Shutterstock