Kako dijete pripremiti za vrtić

djeca u vrtiću

Sjećate li se svojih dana u vrtiću i kako ste neutješno plakali za roditeljima kada su vas ostavljali same s tetom? Dok je nekima boravak u jaslicama i vrtiću prošao bez problema i potrebe za privikavanjem, nekima je ostao u lošem sjećanju ili barem njihovim roditeljima budući da su bili još mali da bi se sjećali prvog ostavljanja.

Ostavljanje djece u vrtiću za njih je velika promjena, a pogotovo ako su dosad bili samo s jednim roditeljem ili barem bakom i djedom. Trenutak kada ih ostavljate s njima nepoznatom osobom u koju još uvijek nemaju povjerenja, za mnogu djecu predstavlja traumu za koju će im trebati neko vrijeme da prebole.

Privikavanje djeteta na novu sredinu i druženje s vršnjacima predstavlja period za koji treba vremena, a za koji je teško odrediti koliko će trajati budući da je svako dijete individua. Pretpostavka je da bi privikavanje trebalo najduže trajati do mjesec i pol dana.

U tom je vremenu i više nego važno da vi kao roditelj pokažete djetetu koliko je dobro što se može igrati s vršnjacima i da pritom smanjite nervozu tijekom ostavljanja. Nekim je roditeljima teško kontrolirati emocije, a što djeca uglavnom osjete pa cijeli proces postane teži i kompliciraniji. Proces prilagodbe ovisit će tako ne samo o djetetu nego i roditeljima.

Na početku ostavljanja moguće je da će dijete reagirati plačem kada ga ostavite, bit će neraspoloženo, imat će problema sa spavanjem i možda će se vratiti na ponašanje prije vrtića, nešto za što ste mislili da je preraslo. Tako ako ste ga uspjeli odvratiti od dude, velika je vjerojatnost da će je opet početi tražiti jer će mu predstavljati utjehu dok nije s vama.

S pripremama za jaslice i vrtić možete krenuti i ranije, a sve ovisi o tome koliko je dijete staro i radi li se o jasličkoj dobi ili djetetu koje već ima tri godine. Starije mališane bi bilo dobro naučiti da budu samostalniji tijekom hranjenja i oblačenja dok bi mlađe trebalo što više voditi u park da se nauči na drugu djecu te ponekad ostaviti na čuvanje kod ljudi kojima vjerujete kako bi se naviknulo na prisutnost drugih koji nisu baka i djed.

Autor: S.Š., Foto: Goran Bogicevic/Shutterstock