Kako dijete naučiti pisati

krede za pisanje

Većina djece svoje ime uči pisati i nauči ga napisati u vrtičkim danima, a ako bi vi sami htjeli svoje dijete naučiti pisati, u nastavku vam donosimo nekoliko metoda koje će vam u tome pomoći.

Postoje razne metode koje vam mogu pomoći u učenju pisanja djetetovog imena, a te metode su zabavne i edukativne. Za vrijeme učenja pisanja imena svog djeteta, razvijate njegove fine motoričke sposobnosti te ga adekvatno pripremate na školu.

Dijete možete učiti pisati svoje ime tako da dijete izvedete van i uzmete sa sobom krede u boji. Najbolje krede s kojima vaše dijete može kvalitetno pisati su one koje su dovoljno debele, da njihova debljina odgovara šaci vašeg djeteta. Roditelj treba napisati ime svoga djeteta velikim slovima pa nakon toga neka vas dijete oponaša. Najbolje je da se igrate s veličinom slova imena djeteta, sve dok ne dođete do veličine koju će trebati pisati na papiru.

Kako bi vaše dijete naučilo pokrete koji su mu potrebni za pisanje slova svoga imena, morate mu dopustiti da koristi svoj prstić. Najbolje ćete djetetu pomoći da stekne osjećaj pokreta, tako da mu ponudite da si pomogne sa šećerom, pijeskom, soli, pjenom za brijanje ili pudingom. Svi navedeni sastojci će mu biti odličan alat za pisanje. Pjena za brijanje i puding će napraviti nered, ali će se dijete aktivnije baviti s pisanjem, jer će mu biti zabavno. Šećer i sol posipajte po ravnoj površini, pa ćete nered svesti na minimum.

Ploča za pisanje je idealna za učenje pisanja i djeca je vole. Na ploči za pisanje dijete može učiti pisati i crtati, konstantno vježbajući. Ploča za pisanje ima široku upotrebu, te je možete koristiti i kasnije u razvoju vašeg djeteta. Kada dijete nauči pisati svoje ime, može početi učiti i pisati druga slova.

Ponekad je malo teže naučiti dijete da piše svoje ime, a kako bi mu vi maksimalno olakšali taj zadatak, savjetuje se da odštampate njegovo ime u obliku bojanke za djecu, kako bi dijete imalo zadatak obojiti ga. Neka slova budu velika! Tako će dijete biti fokusirano na bojanje slova svoga imena, a istovremeno će pratiti obrise.

Autor: A.Z., Foto: Antonova Anna/Shutterstock