Kako da žarulja dulje traje

kako da žarulja dulje traje

Jeste li znali da grubo rukovanje, pregrijavanje ili loš spoj mogu skratiti trajanje žarulje? U posljednje vrijeme sve je više onih koji prelaze na LED i CFL žarulje jer troše manje energije. Kako bi uštedjeli na računima i pritom se što manje živcirali, dobro je znati što se sve može učiniti da žarulja dulje traje.

Jedan od razloga zašto dolazi do pregorijevanja žarulja je loša proizvodnja. Kupovanje žarulja od strane provjerenih proizvođača omogućit će uštedu novca.

Kako bi imali što manje problema sa žaruljama, prvo što se može učiniti je provjeriti prelaze li žarulje maksimalnu snagu grla. Ako na grlu ne postoji natpis o vrijednosti, mogu se koristiti žarulje od šezdeset vata.

Sljedeći korak podrazumijeva provjeru nasjeda li žarulja u grlo. Ako nije čvrsto sjela može pregorjeti jer je došlo do uspostavljanja električnog luka između kontakata.

Prije nego se krene s čišćenjem električnih kontakata potrebno je provjeriti je li struja isključena. Tako treba isključiti električni sklopnik koji se nalazi u razvodnom ormariću, a koji kontrolira strujni krug te zidni prekidač.

Žarulja se potom izvadi te uz pomoć brusnog papira ostružu metalni kontakti. Na dnu grla nalazi se fleksibilni metalni kontakt kojeg treba za 5 mm izviti prema gore. Žarulja će tako imati bolji kontakt s grlom. Ako žarulja nije dobro sjela u grlo, možda se odlomio dio navoja, pa je dobro pozvati električara kako bi instalirao novo grlo.

Ukoliko koristite halogene žarulje, one se mogu očistiti uz pomoć maramice jer i najmanji komad prljavštine može dovesti do pregorijevanja.

Što se sve može učiniti da žarulja dulje traje? Dobro je izbjegavati često uključivanje i isključivanje fluorescentnih žarulja jer bi zbog toga mogle kraće trajati. To je jedan od razloga zašto se ne preporučuje korištenje halogenih žarulja u rasvjetnim tijelima koja se mogu upaliti pomoću senzora kretanja.

Svi koji imaju prekidač svjetla s potenciometrom koji će ih pomoći prigušiti, trebaju provjeriti koje su žarulje najbolje za korištenje. Poznato je kako LED i fluorescentne žarulje sigurno nisu.

Dođe li do čestog pregorijevanja grla u žarulji, to bi moglo ukazati na puno veći problem u električnim vodovima, zbog čega je dobro što prije pozvati električara kako bi mogao utvrditi o čemu se točno radi.

Autor: S.Š., Foto: ams9w3/free images