Kako čuvati hranu

spremanje hrane

Čuvanje hrane nije lak posao, no ako znate neke trikove i pridržavate se određenih pravila, hrana koju držite u svojoj kuhinji, uvijek će biti svježa i ukusna. U nastavku vam donosimo neke od trikova čuvanja hrane.

Hranu u hladnjaku treba čuvati na poseban način, tako da prvo odvojite sirovu od kuhane hrane, kako bi izbjegli kontaminaciju, Sirova mesa, obavezno držite zatvorena u posudama i na zadnjoj polici. Odleđenu hranu nikada nemojte zamrzavati ponovo, i sto tako otvorene limenke više ne vraćajte u hladnjak.

Ambalažu u kojima ste kući iz dućana donijeli voće i povrće, bacite u smeće, a voće i povrće pospremite u hladnjak slobodne, tako da oko njih može kružiti zrak, osim mekog voća poput jagoda ili malina koje treba čuvati u ambalaži kaako se ne bi zgnječilo. Gljive uvijek čuvajte u hladnjaku u papirnatim vrećicama. Svo voće i povrće će dulje ostati svježe, te će zadržati sadržaj vitamina, ukoliko ih budete čuvali u hladnjaku, osim banana, koje trebaju izbjegavati hladnjak, jer će u suprotnom pocrnjeti.

A kada smo već kod banana, kada postanu prezrele nemojte ih bacati. Napravite radije biskvit od njih ili smučkajte neki zdravi napitak. Ukoliko nemate vremena niti za napitak, niti za biskvit, narežite ih na kolutiće i spremite u zamrzivač. Prije konzumacije, zamrznute banane odmrznite, a polu odmrznute banane su odlične za ukusne napitke.

Tvrde grožđice možete omekšati tako da u posudu sa grožđicama dolijete hladnu vodu, sve dok voda ne prekrije grožđice. Nakon toga stavite grožđice sa hladnom vodom na jaku vatru, sve dok voda ne zakuha. Nakon toga posudu maknite sa vatre, i ostavite grožđice da se namaču barem 10-ak minuta u toploj vodi. Kada se namoče, grožđice procijedite u cjedilo, i ostavite da se cijede, tako da ih svako malo protresete. Sada su grožđice ponovo mekane i spremne za konzumaciju.

Autor: A.Z., Foto: Jiri Hera/Shutterstock