Kako brzo i lako do bolje kože

Čišćenje kože, Foto: Anna Omelchenko/Shutterstock

Šminkanje i čišćenje kože čvrsto su vezani jedno uz drugo. Ako nanosite šminku na lice bez da ste prethodno očistili kožu i nanijeli odgovarajuće proizvode za njegu, make-up će loše izgledati, a koža će biti podložnija upalama, iritacijama i preranom starenju.

Čišćenje kože trebalo bi biti sastavni dio vaše dnevne higijene. Na koži se nakupljaju nečistoće koje začepljuju pore zbog čega dolazi do stvaranja prištića i mitesera. Ako imate problematičnu kožu koristite linije za čišćenje masne ili mješovite kože.

Čišćenje lica trebalo bi biti ugodno, tako da koža nakon toga bude glatka i mekana, ali da se čišćenjem uklone sve nečistoće. Također treba pripaziti da proizvodi za čišćenje ne budu agresivni jer u tom slučaju koža može postati osjetljiva.

Najjednostavnije je koristiti gel za čišćenje lica s kojim ćete se umivati ujutro i navečer. Osobe s masnom kožom lica trebale bi koristiti proizvode s uljem čajevca ili ekstraktom gline, dok će onima sa suhom kožom bolje odgovarati kremasta sredstva za čišćenje.

Prije čišćenja lica dobro operite ruke kako ne biste prenijeli dodatne nečistoće na lice. Prilikom čišćenja kružnim pokretima nježno masirajte lice i vrat. Za ispiranje sredstva za čišćenje lica koristite toplu vodu, nikada vrelu jer ćete u tom slučaju dodatno isušiti kožu. Ledenu vodu također treba izbjegavati jer može doći do pucanja sitnih kapilara na licu. Lice nakon čišćenja nemojte grubo trljati ručnikom nego ga osušite laganim tapkanjem.

Svoju kožu nakon čišćenja obavezno hidratizirajte. Odaberite kremu prema tipu svoje kože – za osjetljivu, masnu, normalnu ili mješovitu. Kremu uvijek nanosite samo na potpuno čisto lice. Normalnoj koži je dovoljna lagana krema, masnoj neka s matirajućim efektom, a suhoj bogata hidratantna krema. Ako ste prešli tridesete možete koristiti i kreme protiv bora.

Važno je ne zaboraviti na područje oko očiju jer se upravo ondje javljaju prve bore. Postoje brojni proizvodi za njegu područja oko očiju, a na vama je da izabereta onaj koji odgovara vašim godinama i potrebama.

Za lijepu i zdravu kožu također je važan dovoljan unos vode te kvalitetan san. Potrudite se da tijekom dana unesete dovoljnu količinu vode i osigurajte si barem 6-7 sati kvalitetnog sna.

Autor: A.V., Foto: Anna Omelchenko/Shutterstock