Kako brinuti o očima

svježi i prirodni sokovi
Svježi i prirodni sokovi, Foto: Liv friis-larsen/Shutterstock

Zdravlje oka treba njegovati, svakodnevno posvetiti pozornost i odvojiti malo vremena kako bi naš vid bio i ostao zdrav. Jasan vid je najveće bogatstvo. Najvažnije je redovito kontrolirati oči. Kontrolu očiju kod oftalmologa treba obavljati i za zdrave oči. Ukoliko imate dioptriju obavezno je redovito provjeravajte tada biti sigurni da uvijek nosite odgovarajuću dioptriju.

Za bilo kakve smetnje pri vidu javiti se liječniku. Najčešće smetnje su crvenilo oka, zamućenje vida, blijede slike, loš noćni vid, duple slike u jednom oku, fotosenzitivnost, nejasne boje s povećanjem žutila i prečesto mijenjanje dioptrije. Bolesti oka su brojne, a njihovo liječenje je lako i učinkovito ako se otkriju u ranoj fazi.

Štitite oči od štetnog djelovanja sunca nošenjem naočala sa zaštitnim UV faktorom tijekom cijele godine. Iako nismo svjesni dokazano je da sunčeve zrake mogu biti štetnije tijekom zime nego tijekom ljeta.

Trudite se voditi zdrav stil života, hraniti se zdravo i biti fizički aktivan. Pod zdravom prehranom se podrazumijeva raznovrsnost prehrambenih namirnica. Svakodnevno unosite svježe povrće i voće.

Naročito treba jesti zeleno lisnato povrće i agrume. Važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju ima i lutein. Sokovi koji povoljno utječu na vid su sokovi od neobrađenog peršina, naranče, borovnice i mrkve. Namirnice bogate vitaminom A, poput kukuruza, kupusa i graška, hrane naš vid.

Trepćite što češće jer to osigurava očima dovoljno vlage i pravilno funkcioniranje. Čovjek prosječno trepće od 10 do 15 puta u jednoj minuti. Kada smo fokusirani najčešće trepćemo mnogo rjeđe. Bitno je shvatiti koliko treptanje odgovara oku i činiti to što češće.

Ukoliko provodite mnogo vremena za računalom morate dodatno voditi računa o očima. Pravite pauze u radu svakih sat vremena. Pauze iskoristite kako bi odmorili oči od računala tako što ćete prošetati. Također je važno da osvjetljenje u prostoriji bude prikladno.

Prilikom umivanja ili kupanja izbjegavati da sapunica prodre u oči. U slučaju da sapunica uđe u oko potrebno je odmah isprati oko kako bi se spriječilo štetno djelovanje. Ukoliko nosite kontaktne leće poštujte upute.

Redovito ih održavajte, nemojte spavati s njima, prije odlaska na bazen ih obavezno skinite. Najbitnije je da dioptrija bude odgovarajuća u svakom trenutku. Ukoliko nosite leće neodgovarajuće dioptrije možete dodatno pogoršati vid.

Zbog toga je važno redovito provjeravati dioptriju. Dakle, nakon utvrđivanja prave dioptrije redovito nosite odgovarajuća leće. Izbjegavajte trljanje očiju.

Mnogi ljudi ne znaju da često trljanje oka može izazvati deformaciju rožnice odnosno keratokonus, prijenos raznih infekcija i druge probleme. Najčešće trljamo oči ujutro.

Potrebno je zaštititi oči tijekom bavljenja sportom jer su tada oči su izložene opasnostima poput fizičke ozljede, infekcija i bakterija. Ovo naročito vrijedi za grupni sport i sport u vodi. Preporučljivo je nositi zaštitu za oči tijekom bavljenja sportom i tako izbjeći eventualne ozljede.

Autor: Jelena Đuriček  Foto: Liv friis-larsen/Shutterstock