Kako brinuti o četkici za zube

Djevojka pere zube, Foto: S_L/Shutterstock

Svakog trenutka u našim ustima se nalazi više od 200 oralnih bakterija koje najčešće nakon pranja zubi završavaju na našoj četkici. I iako je pranje zubiju jedan od najvažnijih zadataka koji trebamo obavljati svakodnevno dva do tri puta, važno je voditi brigu i o higijeni četkice za zube.

Budući da je četkica za zube glavni alat koji koristimo u njezi zubiju i usne šupljine, ona mora biti adekvatno čuvana. Osim redovitog mijenjanja četkice za zube, bitno ju je i dobro pohraniti i čuvati. U nastavku saznajte kako pravilno čuvati i održavati četkicu za zube kako biste smanjili broj bakterija na njezinoj površini.

Ne dijelite četkicu za zube

Prvo i osnovno, vaša četkica za zube mora biti jedino vaša. Ne dijelite je s nikim pa niti s partnerom ili djecom. Četkicom za zube lako možete prenijeti razne bakterije i viruse koji ostaju na njoj i nakon ispiranja.

Ispirite četkicu

Svaki put nakon što operete zube, četkicu isperite pod mlazom jake vode. Ispirite je sve dok s nje potpuno ne uklonite sve ostatke paste za zube. Tako ćete biti sigurni da se nju neće nakupljati dodatne bakterije.

Pravilno je pohranite

Kada je ne koristite, četkicu za zube držite u uspravnom položaju i na udaljenosti od drugih četkica. Tako ćete joj omogućiti brzo sušenje na zraku, a i spriječiti dodirivanje i prenošenje bakterija i virusa sa susjednih četkica. Osim toga, četkicu za zube nikada ne pohranjujte u plastični spremnik jer će vlažna okolina i nemogućnost sušenja pogodovati razvoju mikroorganizama.

Držite je što dalje od wc školjke

Ako u sklopu kupaonice imate i wc školjku, bitno je da posudu s četkicama držite u zatvorenom ormariću. Ako ih ipak poželite držati na otvorenom mjestu, udaljenost od wc školjke bi trebala iznositi najmanje dva metra. U protivnom bi razne bakterije i virusi mogle naći put iz wc školjke do vaše četkice za zube.

Svaka četkica za zube ima svoj rok trajanja. Stomatolozi preporučuju da je mijenjate svaka tri mjeseca, s time da se dječje četkice za zube preporučuje mijenjati i češće. Ako se vaša četkica uništi i prije toga, odnosno ako primijetite da su vlakna istrošena i izvijena, zamijenite je prije. Dotrajala i uništena četkica za zube je manje učinkovita, odnosno ne može udovoljiti osnovnim zadaćama poput čišćenje zubiju i sprječavanje nastanka karijesa i zubnog kamenca.

Autor: M.L., Foto: S_L/Shutterstock