Kako biti uspješan u poslu

poslovna torba

U današnje vrijeme mnogi otvaraju firme, započinju poslove i postaju poduzetnici. Iako je to na prvu idealno za sve koji ne vole autoritete i da im netko naređuje, s druge strane je to dvosjekli mač.

Sigurno se pitate koja je razlika između onih koji su otvorili posao i uspjeli od onih koji su nešto započeli pa odustali ili propali. Razlika je samo u – disciplini.

Disciplina

Prije svega, da biste uspjeli ispuniti sve zadatke i poslove potrebna vam je disciplina. Kada ste sam svoj šef nema nikoga tko vas grdi kada kasnite na posao ili ne obavite sve na vrijeme. To morate sami. Ako ne budete disciplinirani propast ćete, to vam mora uvijek biti na umu. Ili ćete pretrpjeti disciplinu ili propast.

Raspored

Bez dobrog rasporeda i organizacije poslovi će vam se nakupljati, a vi nećete znati što prije odraditi. Tako ćete se naći u kaosu i stres će preuzeti sve. Za dobru organizaciju ne treba vam mnogo, dovoljno je odrediti kada se što radi, koji poslovi su hitni, koji bitni i kako ćete što rješavati. Ono što je ključno je da morate sve poslove koje ste naveli u rasporedu obaviti u ono vrijeme kada ste to odredili inače si stvarate zaostatke.

Nagrada i kazna

Ovaj princip većinom se koristi kod odgoja, ali može se upotrijebiti i za poboljšanje produktivnosti. Možda će vam u početku to biti neobično ili smiješno, ali ustrajte do kraja. Kada nešto ne obavite ili ne obavite kako treba kaznite sami sebe kao što biste bili kažnjeni na poslu na kojem niste vi šef. Kazna može biti da na kraju dana ne idete na piće s kolegama ili da nećete gledati omiljenu tv emisiju već ćete ostati duže raditi. Kada sve obavite po planu i najbolje što ste mogli, nagradite se. Neka nagrada i kazna uvijek budu proporcionalne obavljenom ili neobavljenom zadatku. Nikada ne pretjerujte u kažnjavanju kao niti u nagrađivanju, zadržite prizemnost.

Kada ste sami sebi šef nema nikoga tko će vas nadzirati, kontrolirati i usmjeravati. Sve ovisi o vama, koliko ćete raditi, koliko ćete si platiti. Mnogima nedostaje upravo ta kontrola da bi bili produktivniji i disciplinirani. No sve se može naučiti pa tako i biti discipliniran.

Autor: J.S., Foto: Fernando Jose Vasconcelos Soares/Shutterstock