Kako biti produktivan

kako biti produktivan

Kako bi bili produktivni i uspješni u svome životu, morate se pridržavati nekih nepisanih pravila, koje smo otkrili za vas i koje vam donosimo u nastavku. Ukoliko vam u vaš svakodnevni poslovni plan uleti i neka brza obveza koju morate odmah riješiti, ne opterećujte se posebno, nego ju riješite istog trena kako bi se mogli vratiti na daljnje obavljanje zadataka.

Tijekom dnevnog obavljanja zadataka, vaša koncentracija nije stalno ista, nego vaše raspoloženje tijekom dana raste i pada. Stoga bi bilo najbolje da zadatke obavljate kada vam je koncentracija na najvišoj razini, te u tim trenucima obavljajte najvažnije zadatke.

Uvijek uz sebe imajte planer uz koji će vam biti lakše obaviti dnevne aktivnosti, bez da ih zaboravite. Svakodnevne obveze se stalno gomilaju, a kako bi bili sigurni da svaku od njih obavljate kada i kako treba, radije ju zapišite u planer koji uvijek imajte uz sebe.

Budite realni u procjenjivanju vremena koje imate za obavljanje zadatka. Nemojte očekivati nemoguće i time sami sebe ubijati od posla. Radije svoje zadatke raspodijelite realno, te radite normalno bez stresa. Na taj način ćete i kvalitetnije obaviti svoje zadatke.

Budite perfekcionist, ali samo onda kada je to potrebno. Dobro je u potpunosti se posvetiti nekom zadatku, ali samo ako je taj zadatak vrlo važan. Nemojte cjepidlačiti oko svakog zadatka jer ćete na taj način samo gubiti vrijeme i nećete stići sve napraviti.

Bilo bi dobro kada bi na kraju radnog dana pripremili plan za sutrašnji radni dan. Pripremite ga tako da na njemu odmah označite koji su vam zadaci prioritetni, tako da znate od čega odmah sutra dan možete krenuti.

Napravite pauzu kada god vam je potrebna. Nemojte štedjeti na odmoru, te se odmarajte kada god za tim osjetite potrebu. Pod tim ne mislimo da se odmarate satima, ali kratke pauze su potpuno prihvatljive. Štoviše nakon pauze ćete bolje raditi i biti svježiji.

Rješenje leži u dobroj organizaciji jer bez nje ne možete očekivati da ćete uspjeti bilo što napraviti. Potrebno je da na kraju dana budete mirni jer znate da ste odradili sve obaveze i da se možete opustiti te mirne duše leći u krevet i pripremiti se za novi dan.

Autor: A.Z., Foto: Andresr/Shutterstock