Kako biti dobra majka

dobra majka

Ako ste žena, sigurno ste ponekad razmišljali o tome kakva ćete majka vi biti i to je normalno. Žene uglavnom o tome počnu razmišljati sredinom dvadesetih, ako ste na pragu tridesetih, majčinstvo je nešto što bi vam moglo brzo zakucati na vrata. Naravno, ako imate ozbiljnog partnera.

Uloga majke nije nešto gdje svaka žena pliva kao riba u vodi. Priroda nam je podarila majčinske instinkte, no ne zna se svaka žena nositi s majčinstvom. No ipak, ako imate neke od sljedećih karakteristika, nema razloga da i vi ne bude dobra majka svom djetetu.

Činjenica da volite djecu i volite biti okruženi njima je već dobar razlog da budete dobra majka svom djetetu. Ako su vam male bebe neodoljive i volite se igrati s djecom, to su dobri znakovi da ćete neizmjerno voljeti svoje dijete i htjeti mu biti najbolja majka.

Jednom kad postanete majka, morate biti svjesni da sada morate staviti tuđe potrebe ispred svojih. Naravno, morate brinuti i o sebi, ali djetetove potrebe ipak moraju biti ispred vaših. Nesebičnost je svakako pozitivna karakterna osobina koja bi trebala odlikovati svaku majku.

Ponekad nije lako imati strpljenja za djecu. Ovo je osobina koju možete naučiti ako ju niste imali prije majčinstva. Ako uistinu želite, možete naučiti biti strpljivi s vašim djetetom i svejedno uživati neizmjerno u njegovom društvu.

Jedan znak da ćete biti dobra majka je činjenica ako prije djeteta već razmišljate o tome kakva majka želite biti, koje mu vrijednosti želite usaditi, što ga želite naučiti, kakav svijet mu želite pokazati. Možda ste razmišljali i kakav stil roditeljstva želite “furati” i to je dobra stvar. Sve su to dobre svari koje treba dobro razmotriti prije djeteta.

Ako ne volite djecu i ne doživljavate ih zabavnima, možda još nije vrijeme da postanete majka. Pričekajte da se u vama prirodno probude majčinski instinkti. Dok ne postanete majka, ne možete u potpunosti znati kakvu odgovornost majčinstvo donosi, ali ako to pokušate barem malo osvijestiti prije rođena djeteta, na dobrom ste putu da budete dobra majka.

Autor: S. G., Foto: Konstantynov/Shutterstock