Kako biti dobar roditelj

ulaganje dijete

Strpljenje koji roditelji imaju prilikom odgoja svoje djece i vrijeme koje ulažu u njih, će im pomoći da izrastu u predivne osobe s kojima će se uvijek ponositi. Poticanje kreativnosti, ignoriranje nereda i zajedničko druženje i igranje su najbolji način za investiranje u dijete. Na koje sve načine možete ulagati u svoje dijete donosimo u nastavku.

Potičite svoje dijete na kreativnost, to naravno ne znači da ga tjerate na nešto što ne želi, nego ono što dijete samo započinje, potaknite da to i završi. Ohrabrite svoje dijete u  maštanju, izmišljanju i zamišljanju nečega što ne postoji, a čemu se ono veseli. Pripremite se na nered i dopustite djetetu da bude kreativno.

Igrajte se sa svojim djetetom što je više moguće. Ne morate zabavljati svoje dijete cijeli dan, ali jedan dio dana trebate ostavite sve svoje obveze i posvetiti se u potpunosti svome djetetu. Pokažite svom djetetu koliko ga volite i koliko se volite družiti s njim.

Pričajte lijepo o svojoj djeci i svaki dan im dajte do znanja koliko su vrijedna, lijepa, pametna i dobra. Pohvalite ih za svaki dobar korak i uvijek im to dajte do znanja. I koliko god došli umorni sa posla, ne gunđajte djetetu jer stvari nisu na mjestu, radije ga pohvalite za nešto što je dobro napravio, a svoje frustracije i umor ostavite ispred vrata.

Sve znate da je biti majka jedan jako težak posao pa i ne čudi da vam je ponekad potreban predah. Zato se u slobodno vrijeme bavite nečime što volite i prihvatiti svu podršku koja vam se pruža. Bavite se nekom aktivnosti koja vas ispunjava, poput pletenja, sviranja instrumenta, trčanja, šivanja, pisanja, plesanje… Što god vas veselite, radite to jer trebate imati vremena i za svoje strasti. Ne čekajte da djeca odrastu, nego počnite što prije i time im budite primjer.

Koliko god je djetetu potreban raspored, tako mu je potrebno i slobodno vrijeme u kojem će ono otkrivati sve što ga zanima. Pustite dijete da uživa i sanja, nemojte hodati za njim i govoriti da požuri jer mora obaviti to i to.

Obitelj je vrlo važna za svakog pojedinca i ona je prisutna uz sve cijeli život, zato je zajedničko vrijeme provedeno zajedno prava sreća i zadovoljstvo. Potrudite se oko svoje obitelji i radite na odnosu među članovima, te dijete od ranih dana učite na veliki značaj obitelji.

U život svoga djeteta obavezno uvedite rutinu jer rutina usrećuje djecu, zato što znaju što očekivati u kojem trenutku. Koliko god vama rutina zvučala dosadno djeci je ona potrebna. Rutina svakom djetetu pruža zadovoljstvo i sigurnost, a vrlo je jednostavna, te zasigurno rezultira sa pružanjem mira djetetu.

Morate prihvatiti da djeca rade nered i da je to idealan način na koji ona stvaraju maštu. Djeca igranjem i stvaranjem nereda otkrivaju svijet, stoga pustite svoje dijete da se razvija u osobu koju želi, a vi pospremiti nakon što dijete ode spavati.

Autor: A.Z., Foto: Anatoliy Samara/Shutterstock