Kajak

kajak

Vožnja kajakom predstavlja zdravu i zabavnu rekreaciju. Sam sport veslanja kajakom potječe iz Sjeveroistočne Azije i Amerike. Ovaj vodeni sport nije samo odlična rekreacija, već pripada skupini olimpijskih sportova. U Hrvatskoj nije najpopularnija, iako imamo mnogo dobrih i talentiranih kajakaša.

U programu Olimpijskih igara kajak je tek od 1936., kada se prvi put pojavio na igrama u Berlinu. Žene su svoju priliku sudjelovanja na Olimpijadi dobile tek godinama kasnije, točnije 1948. godine. Nakon toga, veslanje u kajaku postalo je sve popularnije. Postoje dvije različite kategorizacije ovog sporta, veslanje kajakom mirnim tokom i nemirnim brzacima.

Vrlo sličan čamac kajaku jest kanu, a oni se razlikuju samo u vrsti, odnosno modelu samog vesla. Kajak je malo veći pa svaki kajakaš ima veslo sa dvije loptice, a u kanuu svatko ima samo jednu. Veslanje je tako još dvostruko otežano.

Osim toga, za razliku od klasičnog veslanja, kajakaši moraju svu težinu vesla držati sami jer je kajak premalen da bi ono imalo ikakvu potporu.

Kajak mogu voziti žene i muškarci, bez obzira na dob.

Veslanje u kajaku izrazito je djelotvorno i pomaže jer potiče razvoj i rad mišića, najviše mišića ruku jer kajakaš svu svoju i težinu samog kajaka pokreće upravo njima. Jača prokrvljenost, čime sprječava zdravstvene komplikacije srca, krvnih žila te cijelog krvožilnog sustava. Kad je srce zdravo i radi bez ikakvih problema, smanjen je rizik oboljenja. Također je poznato da je veslanje jedno od najučinkovitijih sportova za skidanje suvišnih kilograma.

Osoba koja se namjerava baviti ovim sportom, treba biti svjesna da je to naporan sport i zahtijeva jak rad ruku. Ukoliko imate ili ste nedavno imali ozbiljniju ozljedu ruke, sport vožnje kajakom ne bi bio dobar za vas. Također je u kajaku veliko opterećenje na koljeno jer natjecatelj doslovno kleči na jednoj nozi tijekom cijele utrke. Ovaj se sport ne preporuča neplivačima ni poluplivačima jer bi vrlo lako moglo doći do utapanja ukoliko se kajak okrene.

D.Š.  Foto: Oleg Zabielin/Shutterstock