Kada je vrijeme za zajednički život

ljubavni par

Mnogi parovi odluče da je vrijeme za zajednički život spontano. No to i nije tako ležerna odluka kako se na prvi dojam čini. Mladi krenu u zajednički život iz financijskih razloga, radi jeftinije stanarine i lakšeg viđanja. Ubrzo nakon toga dolazi triježnjenje i oni počinju propitkivati svoju odluku.

Par koji se odlučio zajedno useliti trebao bi razmisliti o tome što to znači za njihovu vezu. Da li tome pridodaju važnost ili samo dijele životni prostor. Ako je ovo zadnje svatko bi trebao imati svoju sobu i svoje vrijeme za sebe i svoje potrebe. Možda ovo zvuči nerealno, ali istraživanja su pokazala da partneri koji prerano počnu živjeti zajedno će u većini slučajeva prekinuti. Razlog tomu je taj što je njihova veza još u fazi zaljubljenosti i nije došla do ljubavi. A kada smo zaljubljeni sve idealiziramo.

Tako muškarci misle da djevojka izgleda prekrasno čim se probudi iako ju je do sada vidio samo našminkanu. Ona misli da je on uredan, a sada gleda razbacane čarape po podu. Sve ove sitnice počnu stvarati zbunjujuće osjećaje za dvoje mladih i stvaraju se konflikti.

Par koji je spreman za zajednički život dovoljno se poznaje da zna sve jedno o drugome i prihvaćaju međusobne mane i nedostatke.

Prije useljenja treba definirati kućne poslove, podjelu financija i izbor stana, namještaja i brojnih drugih elemenata koji znače zajednički život dvoje ljudi. Sve to treba sada spojiti u jedno.

Strah od zajedničkog života trebao bi vas upozoriti da na to još niste spremni, ali tko smo mi da o tome sudimo. Na vama je da prosudite koliko ste zreli kao individualna osoba i kao par te da donesete zajedničku odluku temeljenu isključivo na razumu i iskrenom razgovoru.

Ulaskom u zajednički stan i započinjanjem zajedničkog života neminovno je da morate razgovarati o daljnjem tijeku vaše veze. Samim useljenjem kod jedne osobe se može stvoriti dojam da je veza otišla korak naprijed dok druga to promatra isključivo kao praktični korak i smatra da se ništa značajno nije dogodilo. Zato treba biti otvoren i iskren po pitanju useljenja i što to znači kome od vas. Skrivanjem pravih osjećaja samo ćete si prouzročiti problem koji će prije ili kasnije isplivati na površinu.

Autor: J.S., Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock