Kada je vrijeme za prve cipelice

djetetovi prvi koraci

Svome djetetu želite samo najbolje i da od samog početka ima sve potrebne uvjete kako bi moglo dalje normalno funkcionirati. Većina roditelja nije sigurna u odluke koje donose, a pogotovo oni koji su prvi put postali roditelji i tako se našli u nepoznatoj situaciji punoj izazova.

Potrebno je odmah na početku prihvatiti kako škola za najbolji odgoj ne postoji, ali zato postoje smjernice koje će pomoći svakom roditelji da krene najboljim mogućim putem. U mnoštvu odluka koje treba donijeti kao što su prve kašice, kupanje, našla se još jedna, a ona se odnosi na djetetove prve korake.

Teško je zamisliti roditelja koji nije htio da mu dijete što prije prohoda kako bi uhvatilo korak s ostalim vršnjacima. U želji da što prije napravi prve korake očevi i majke žure u kupovinu prvih cipelica koje moraju biti najljepše. Nedoumica s kojom se tada susreću je kada treba kupiti prve cipelice i kada je zapravo vrijeme da dijete osim čarapica na svoje male nožice dobije prave cipele.

Logično je kako će to biti onog trenutka kada dijete pokaže volju za hodanje, a nikako ne dok još nije počelo ni puzati jer je slatko vidjeti malu bebu s najnovijim modelom cipelica.

Stopala male bebe su osjetljiva, a kako je u njima još uvijek malo kostiju treba biti oprezan tijekom kupovine prvih cipelica. One ne bi smjele biti za broj veće niti preširoke kao ni uske, jer je važno da dijete kada radi prve korake na sebi ima prilagođenu obuću s kojom će lakše održavati ravnotežu i neće razviti nepravilnosti koje će se kasnije odraziti na njegov hod.

Roditelji bi trebali paziti da tijekom kupovine novih cipela one budu od prirodnih materijala u kojima će koža moći disati i kako bi se izbjegla pojava gljivica. Iako je dijete već počelo raditi prve korake s kupovinom treba pričekati sve dok beba ne dodiruje pod punim stopalom i dok ne održava ravnotežu veći dio vremena bez vaše pomoći.

Postoje razni modeli cipelica, a na vama je da odaberete najbolje za svoje dijete u kojima će prvi koraci biti još ljepši. Nije važno samo kako izgledaju, potrebno je paziti i na funkcionalnost.

Autor: S.Š., Foto: sokolovsky/Shutterstock