Kada i kako se dobro naspavati

Nesanica, Foto: Lisa S./Shutterstock

Da biste se osjećali dobro i bili spremni na svakodnevni izazov sa svim svojim obvezama, važno je redovito i kvalitetno spavati. Važno je održati higijenu spavanja što znači odlaziti na spavanje i buditi se svaki dan u točno određeno vrijeme.

Vjerojatno ste se mnogo puta do sada susreli s time da je za održavanje zdravlja i budnosti tijekom dana dovoljno osam sati sna. No, važno je znati da je to samo općeniti podatak, koji nema puno veze s istinom. O svemu ovisi kvaliteta spavanja pa će tako nekima biti dovoljno i svega pet sati spavanja jer u tom kratkom vremenu postižu jednako okrepljujućeg dubokog sna kao oni koji spavaju dulje.

U nastavku donosimo kako se i kada dobro naspavati i održavati higijenu spavanja i zdravlje na visokoj razini.

Odložite pametni telefon i isključite TV

Pametni telefoni, televizija i tablet najgore su sredstvo za uspavljivanje, posebice ako vas muči nesanica. Naime, zbog plavičaste svjetlosti kojom isijavaju mozak misli da je riječ o dnevnom svjetlu i da se ustvari mora razbuditi.

Sat vremena prije odlaska na spavanje preporučuje se udaljiti od pametnog telefona, jer stručnjaci upozoravaju da samo 10 minuta gledanja u ekran prije odlaska na spavanje ima isti učinak kao šetnja.

Uspostavite rutinu

Da bi organizam dobro radio i nosio se dobro sa svim situacijama, važno je uspostaviti jutarnju i večernju rutinu, a ona uključuje izbjegavanje alkohola. Iako alkohol ponekad može biti odlično sredstvo za uspavljivanje, on može spriječiti tijelo da dođe do faze u kojoj će ostvariti duboki san, tako da ćete se, bez obzira na vrijeme spavanja, ujutro osjećati umorno. Kako biste to spriječili preporučuje se da ne konzumirate alkohol sat vremena prije odlaska u krevet.

Za rutinu važno je i izbjegavati razmišljati o problemima u krevetu. To bi vas moglo razbuditi i dodati nervozu prije nego što zaspite.

Buđenje usred noći je normalno

Budući da se spavanje općenito dijeli u dvije faze, normalno je da se između njih ponekad probudite. Buđenje je u tom slučaju idealan prijelaz. No, ako nakon buđenja usred noći više ne možete zaspati, ustanite iz kreveta na 20 minuta i prošećite do kuhinje po čašu vode.

Računajte cikluse spavanja

Umjesto da računate koliko vam sati sna treba, računajte cikluse spavanja. Jedan ciklus traje 90 minuta. Brojite cikluse unazad i izračunajte koliko vam je sna potrebno.

Drijemanje preko dana

Kratki dnevni odmor nikada ne bi trebao trajati više od sat vremena, a idealno bi bilo da traje 20 minuta, do najviše pola sata. To su potvrdili i stručnjaci iz NASA-e koji prakticiraju takav dnevni odmor.

Autor: M.L., Foto: Lisa S./Shutterstock