Jesam li poput svoje majke

poput majke

Ako vam se počelo događati da ste počeli govoriti i umjesto sebe čuli svoju majku, znači da vaša majka ima više utjecaja na vaš život, nego što vi to sami mislite. Kada odrastete više niste ovisni o svojoj majci, ali i dalje vam je jednako bitno što ona misli o nekim vašim postupcima.

No koliko god postaje sve sličnije kako godine odmiču, imate i dalje dosta nesuglasica sa svojom majkom. Kako bi to izbjegli i imali harmoničan odnos sa svojom majkom, naravno bez konflikata, sve što trebate napraviti je poslušati par savjeta koje vam donosimo u nastavku.

Kao prvo nemojte paničariti kada primijetite da se pretvarate u svoju majku. U srednjim godinama se žene najviše brinu da izgledaju kao i svoje majke, no to nije zato što si doista toliko liče u ponašanju, nego zato što je njihova majka bila u tim godinama, kada je se one najviše sjećaju.

No naslijediti nešto od svoje majke je samo jedan dio onoga tko ste. Ako ste poput svoje majke u nekim stvarima, ne znači nužno da ste baš poput nje. Vrlo je moguće da prihvatite da ste poput nje, a da ne izgubite samu sebe, a to možete postići tako da se podsjećate da ste drugačiji od svoje majke. Ali ne zaboravite da postoje mnoge pozitivne sličnosti.

Ukoliko želite da vas vaša majka počinje shvaćati ozbiljno i odraslo, trebale bi promijeniti svoje ponašanje prema njoj. Što znači da se prema svojoj majci trebate početi ponašati kao prema svojim prijateljima, uz puno poštovanja. Ne odgovarajte na njenu ljutnju i ne svađajte se s njom kao neka balavica.

Prihvatite da je i vaša majka samo čovjek sa svim manama i vrlinama. Vaša majka zna da nije uvijek bila savršena i da je radila greške, ali bitno joj je da joj vi to oprostite i da to razumijete, jer je i ona jednom bila dijete i imala majku i odrastala u pogreškama. Ostavite prošlost iza sebe i krenite u sretnije sutra jer zamjeranjem iz prošlosti povećavate krvni tlak i otkucaje srca.

Autor: A.Z., Foto: Michal Kowalski/Shutterstock