Jeftina struja u Hrvatskoj

rasvjetna tijela

Koliko su dosada bili vaši računi za struju? Sigurno se nije radilo o malim iznosima, a ipak ste svaki mjesec morali imati novac kako bi platili račun i mogli dalje nastaviti normalno živjeti. Svi smo mi dio civiliziranog društva gdje je struja neophodna.

Nažalost sve je veći broj kućanstava koji se iz mjeseca u mjesec mora boriti s računima jer nikada nije sigurno hoće li imati dovoljno novaca. Situacija se počela polako mijenjati najavom da prestaje monopol HEP-a. Sada uslugu pružanja struje više ne nudi samo HEP, na raspolaganju imate i druge opcije.

Prav vijest da su se pojavile i druge kompanije koje će nuditi određenu uslugu mnogima je izmamila osmijeh na lice, jer su napokon imali priliku birati između nekoliko operatera s najpovoljnijom ponudom, a oni kao da su odlučili održati natjecanje tko će biti prvi s najmanjom cijenom usluge.

Na tržištu djeluje njih nekoliko, a osim HEP-a tu su još RWE, HT i GEN-I. Po čemu se razlikuju ovi strujni operateri? Slovenski GEN-I dosada je imao veliku prednost jer jedini nije nudio ugovornu obavezu i mjesec dana besplatne struje za sve korisnike.

GEN-I je napravio još jedan veliki pomak tako što je korisnicima garantirao kako neće povisiti cijene struje još neko vrijeme. HT je kao i GEN-I odlučio ponuditi uslugu bez ugovorne obaveze, ali bez garancije o povisivanju cijena za usluge.

Unatoč tome HT se uspio izdvojiti zahvaljujući cijeni koju su odlučili ponuditi korisnicima. Pokazalo se da je njihova cijena povoljnija u odnosu na ostale operatere i to tako što neće naplaćivati fiksnu naknadu koja je dosada iznosila 9,25 kn zajedno s PDV-om. Odlučili su kako neće nikada naplaćivati fiksnu uslugu, pa tako ispada da je cijena njihove usluge u odnosu na ostale jeftinija za 10,66 %.

Nažalost kada se uzmu u obzir promotivni paketi koje svi nude, razlika u cijeni koja uključuje cijenu kilovata po satu i nije tako velika. Zapravo na kraju ispada kako nema velike razlike u cijenama koje nudi ovi operateri.

Ulaskom u Europsku uniju došlo je do porasta tržišta i većeg broja igrača te situacije da su ponude svih operatera postale skoro pa izjednačene. Jedina prava razlika između njih je zasada što su RWE i HEP proizvođači struje dok HT i GEN-I strujom samo trguju.

Bilo bi dobro raspitati se i provjeriti još jednom sve informacije prije nego što se odlučite za novog operatera. Treba odabrati najbolju moguću opciju.

Autor: S.Š., Foto: Vladimir Gjorgiev/Shutterstock