Jedrenje

jedrenje

Dolazi ljeto i svi jedva čekamo otići na godišnji odmor, odnosno more. Kupanje, sunčanje na plaži i uživanje jedini su zadaci koji će nas tada zanimati. No, kada dođe vrijeme dosade, svi tražimo dodatne aktivnosti koje bi nas opustile i prikratile vrijeme. Ukoliko ste i vi jedni od njih, možda bi vam mogao biti zanimljiv sljedeći sport. Jedrenje.

Jedrenje je jedan od najpoznatijih morskih sportova uopće. Zahtijeva veliku vještinu osobe koja se njome bavi pa su većinom ovi sportovi skuplji, a zbog toga ujedno i manje traženi. No, onima kojima financije nisu problem, jedrenje bi moglo biti idealan izbor. Njegov početak datira još iz ranih povijesnih vremena kada su se pomoću jedrenja obavljale trgovačke transakcije, prodaje, kupnje, a nerijetko i ratovanja. Danas se jedrenje većinom podrazumijeva kao zabavna rekreacija.

Sam sport označava natjecanje u što boljoj vještini upravljanja jedrilicom, nošenom samo jačinom i snagom vjetra. To zahtijeva od sportaša da ima čvrste ruke i gornji dio tijela kako bi mogao pridržavati jedro. Ujedno djeluje pozitivno na pravilan rad krvožilnog sustava jer pojačava cirkulaciju i daje tijelu mnoštvo zraka. Naime, sportovi na svježem zraku pomažu kod disanja, oslobađanja dišnih puteva općenito.

Zbog toga mnogi doktori ljude, pogotovo djecu skloniju prehladama i sezonskim gripama šalju na more. Svjež zrak i morska sol pomažu organizmu da se uspješnije bori protiv virusa, bakterija i raznih infekcija koje prijete dvostruko više kad su vani velike vrućine. Zbog visokih se temperatura virusi i bakterije brže razmnožavaju zbog čega dolazi do njihova širenja. Jačanjem imuniteta i otpornosti, jači smo od svih negativnih učinaka koji nam prijete.

Prvi i najstariji klub jedriličara osnovan je u 18. stoljeću, točnije 1720. godine u Irskoj. Zvao se Water Club of Cork, a djeluje i danas. Za razliku od stranih, prvi hrvatski jedriličarski klub pojavio se na otoku Krku. 1876. godine osnovan je klub pod imenom ˝Plav˝. On je i danas jedan od najuspješnijih jedriličarskih klubova u Hrvatskoj.

Natjecanja u jedrenju nazivaju se regate. Glavni cilj natjecanja jest proći zadanu udaljenost u što bržem vremenu. Onaj tko je prođe najbrže, odnosi zavidnu pobjedu. Nije potrebno tijekom utrke imati jednake jedrilice, međutim ukoliko su one različite, različito je i njihovo bodovanje. Raspon natjecatelja na jednoj jedrilici može biti od jednog pa do nekoliko desetaka.

 Autor: D.Š. Foto: www.facebook.com/Shining-Umag-Umago-Maxi