Jeans jakne za muškarce

jeans jakna
Jeans jakna, Foto: Alex Volot/Shutterstock

Jeans, jeans, jeans! Čini li se to nama ili traper komadi ponovo ulaze na velika vrata uz fanfare na modnu scenu? Traper je nastao kao izdržljiva tkanina za radnike u rudnicima u 19.st. Svi drugi materijali jednostavno nisu zadovoljavali, prelako su se parali i bili prekrhki za teške fizičke poslove i stresove kojima su bili izloženi.

Sve je ovo riješeno kada je iz umova dvoje poduzetnih ljudi Straussa i Davisa došla ideja za čvrste i izdržljive hlače od prirodnog materijala. Jednom kada je došao na scenu sve dalje je povijest. Pitamo se jesu li ova dva poduzetnika u bilo kojem trenu mogla sanjati čime će rezultirati njihova mala intervencija u radnoj odjeći.

Kako su mogli znati da će se jeans uvući u svačija srca i ormare i kroz stotinjak godina postati jedan od najrasprostranjenijim modnim materijla. Možemo ga koristiti za izradu gotovo bilo čega. Bilo da se radi o hlačama, košuljama, torbama, tenisicama, maramama za kosu…

Ali tu su i velike povratnice. Traper jakne! One su nestale na jedno vrijeme i povukle su se pred kožnim jaknama ili onima od tvida ili jednostavno pred sportskim stilom u kojem je majica sa kapuljačom zamjenjivala jaknu. Traper jakne zadržale su se samo kod marginalnih subkultura koje su ih ukrašavale našivcima omiljenih bendova i bedževima.

To više nije slučaj. Ove jeseni one su se vratile bolje i ljepše no ikad. Sada ih možete pronaći i u krojevima sakoa ili pak kroju koji će pratiti vaše tijelo i naglasiti snažne ruke i torzo oko kojeg ste se toliko trudili. Bezlične traper jakne koje su nosili vaši očevi i majke nestale su i zamijenili su ih ovi bolji i poboljšani modeli, mogli bismo reći traper jakne 2.0.

Pri kombiniranju pripazite da niste odjeveni u traper od glave do pete. Kombinirjte je sa ležernim hlačama od platna ili kožnim detaljima za  malo buntovnije varijante. Možete slobodno ako zahladi prebaciti široki topli šal i ležerno ga samo omotati oko vrata. I da, smijete razglasiti dalje, traper je opet in.

 Autor: L.K. Foto: Alex Volot/Shutterstock