Jaja u prehrani

jaja tajne

Jaja su svestrane i hranjive namirnice, bez kojih je priprema jela postala nezamisliva, od pripremanja juha, predjela, glavnih jela, pa sve do slastica, gdje su jaja glavni sastojci nekog recepta. No, neke stvari biste trebali znati o jajima, a koje su to, donosimo u nastavku.

Boja ljuske jaja ne utječe na kvalitetu jaja. Boja ljuske jajeta ovisi o vrsti kokoši, te nema nikakve veze sa hranjivom vrijednosti jaja.

Ako niste sigurni da li jaja koja imate u frižideru valjaju, kako bi se uvjerili jesu li jestiva, stavite ih u zdjelu hladne vode i vidite što će se s njima dogoditi. Ako jaja potonu, znači da su svježa, a ukoliko jaja ostanu plutati na površini, znači da im je rok istekao i da ih trebate baciti.

Kada kupite jaja, nemojte ih vaditi iz kartona. Kupljena jaja ostavite u kartonu u kojem ste ih i kupili, zato što će u suprotnom izgubiti vlažnost, a moguće je i upijanje ostalih mirisa iz hladnjaka. A jedan od trikova za produljivanje svježine jaja je i taj, da jaja držite u kartonskoj kutiji šireg kraja okrenutog prema gore.

Prije nego trebate izlupati snijeg od bjelanca, zagrijete bjelance! Kad su hladna, jaja se puno lakše odvajaju, no ako vam je potreban kvalitetan snijeg od bjelanca, odvojene bjelance ostavite na zraku 30-ak minuta da se zagriju na sobnu temperaturu, pa ih onda krenite pripremati u snijeg.

Ukoliko vam jaje padne na pod i razbije se, olakšati skupljanje jaja možete tako da ga posolite. Ostavite posoljeno jaje na podu neka tako odstoji 5 minuta, pa ga pokupite vlažnim papirnatim ubrusom.

Nakon kuhanja guljenje jaja si možete olakšati tako da prije kuhanja jaja probušite pribadačom. Pribadaču zabodite jedan centimetar u širi kraj jajeta. Na taj način uči će zrak koji će odvojiti bjelance od membrane ljuske. Uvijek to prakticirajte, kada vam tvrdo kuhana jaja moraju ostati čitava.

Autor: A.Z., Foto: Jan Zoetekouw/Shutterstock