Jadranovo, idealno mjesto za opuštanje

pogled s jadranova
Pogled s Jadranova, Foto: Roberta F./Wikimedia

Pored Dramlja koje se ubraja u čuvenu rivijeru Crikvenice i u neposrednoj blizini grada Rijeke, nalazi se Jadranovo poznato kao još jedno mjesto gdje ćete moći uživati na najljepšem potezu Kvarnera, točnije čuvenog Kvarnerskog zaljeva. Jadranovo je udaljeno svega 9 km od Crikvenice kojem poput Dramlja i Selca pripada i administrativno.

Jadranovo se nalazi na sjevernom dijelu Jadranskog mora, a pripada vodećoj turističkoj regiji Hrvatske, odnosno Kvarneru koje bilježi stoljetnu turističku tradiciju. Nalazi se na sunčanoj sjevernojadranskoj obali, a najpoznatije je po brojnim plažama, uvalama i prije svega čistom moru.

Krenete li od povijesti možete saznati kako su povoljne klimatske prilike privlačile ljude još u davna vremena, s tim da najstariji tragovi sežu čak iz mlađeg kamenog doba. Dokazi nekadašnjim vremenima nalaze se u uvali Kovišće gdje je nađen velik broj razbijenih amfora što zapravo ukazuje na postojanje male luke i skladišta.

Jadranovo je zaista posebno mjesto, a ono što ga pomalo izdvaja od ostalih mjesta je specifična klima koja svoju posebnost duguje blizini Gorskog kotara te planinama kao što su Platak, Risnjak i Snježnik. Baš zbog toga je poznato kao mjesto koje odlikuje prije svega čist i svjež zrak, kristalno more te brojne plaže i uvalice.

Jadranovo danas broji ne mali broj stanovnika čiji se broj naravno povećava tijekom vrućih ljetnih mjeseci zbog prije svega brojnih kuća koje su namijenjene za opuštanje i odmor. Smatra se da je Jadranovo idealno mjesto za opuštanje i bijeg od svakodnevnice.

Tu prije svega treba spomenuti poznatu uvalu Lokvišće gdje se nalazi ljekovito blato, poznati prirodni fenomen za liječenje reumatskih bolesti.

Smatra se kako su u takvoj vrsti liječenja uživali stanovnici koji su živjeli prije 6.500 do 4.000 godina prije Krista, a baš iz tog razdoblja datiraju najstariji pronađeni artefakti u Lokvišću. Međutim nalazi novijeg datuma svjedoče da je Jadranovo nekad bila luka i skladište za proizvodnju vina i maslinovog ulja.

Jadranovo je danas mjesto koje nudi bogatu ponudu velikog broja restorana te naravno barova za one malo mlađe, a one najmlađe sigurno će razveseliti izleti na brojne kvarnerske otoke. Za one malo aktivnije i pune adrenalina nudi se izlet do Grobnika gdje su dozvoljene čuvene auto utrke. Možete birati između tišine planina i bučnog Grobnika.

Autor: S.Š. Foto: Roberta F./Wikimedia