Jačanje imuniteta kod djece

jacanje imuniteta kod djece

Djeca su u svom svakodnevnom okruženju u vrtiću, školi, na igralištu u parku okružena različitim virusima i bakterijama. I u zatvorenim i u otvorenim prostorima vrlo lako se šire infekcije, posebice zato što je njihov organizam još nedovoljno razvijen da bi se branio od nametnika. Kod neke djece je imunološki sustav jači, pa će uspješnije odolijevati virusima i bakterijama, dok će one slabije češće napasti prehlada i gripa.

Naravno, djeca to sama ne znaju, ali vi im možete pomoći ojačati njihov imunološki sustav kako virusi i bakterije ne bi ometali njihovu bezbrižnu igru i učenje.

Da bi vaše dijete bilo zdravo i imalo jak imunološki sustav, bitno je da mu osigurate zdrave, raznolike i uravnotežene namirnice. Ako će u tijelu biti manjka nutritivnog unosa, tijelo će slabije razvijati otpor na viruse i bakterije. Stoga, vodite računa o tome da djetetu dajete dovoljno svježeg voća i povrća, graha, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki.

Namirnice poput jagoda, limuna, dinja, banana, borovnice, marelica, češnjaka, luka, brokule, rajčice, špinata, tikvica i mahunarke sadrže visoke razine minerala, vitamina i antioksidanasa koji jačaju imunološki sustav.

Osim zdrave prehrane, brinite o tome da dijete pije dovoljno tekućine i to u obliku vode, a ne zaslađenih sokova sa umjetnim sladilima. Može piti mlijeko i prirodne voćne sokove koji će mu dati dovoljnu količinu vitamina.

Morate osigurati djetetu dovoljno sna jer on ima pozitivan utjecaj na psihički i fizički razvoj. Isto tako, povoljno djeluje na održavanje djetetovog zdravlja i samim time obrane od infekcija. Ako dijete nema kvalitetan i dobar san, može doći do pojave raznih infekcija. Isto tako može djelovati nepovoljno na učinkovitost cijepljenja.

Problem današnje djece je što se im se olako prepisuju razni antibiotici i lijekovi, a to dugoročno ima negativan utjecaj na njihov imunološki sustav. Morate znati da cjepiva štite djecu od određenih bolesti, no cjepiva ne jačaju njihov imunitet. O tome morate pobrinuti vi! Stoga, izbjegavajte ove metode i okrenite se prirodnim preparatima.

Naravno, kao i kod nas odraslih, djeca se trebaju baviti tjelovježbom i što više boraviti na zraku. Zdrava fizička aktivnost će potaknuti proizvodnju bijelih stanica, a svjež zrak će pomoći kod jačanja imuniteta. Osim što ćete boravkom u prirodi, s djetetom provesti kvalitetno vrijeme, na taj način ćete i potaknuti razvoj imunološkog sustava kako bi se vaš mališan uspješno obranio od nametnika.

Autor: S. G., Foto: Batyreva Irina/Shutterstock