Jabučni ocat – kako ga koristiti u zdravstvene svrhe

Jabučni ocat, Foto: Heike Rau/Shutterstock

Zbog sve stresnijeg načina života skoro svaki čovjek danas podložan je velikom broju problema, koji najviše proizlaze iz nekvalitetnog načina života. Tu se najviše misli na nedovoljnu konzumaciju zdravih namirnica te preveliku konzumaciju štetnih namirnica.

Ne samo da se nećete dobro osjećati nego ćete biti izloženiji pojavi brojnih bolesti koje proizlaze iz načina života gdje se ne vodi previše računa o kvaliteti života. Kao jedna od namirnica koja se sve više spominje u zadnje vrijeme jabučni je ocat.

Naravno da se spominje kao zdrava namirnica koja bi trebala postati dio svakodnevnog života. Iako postoji već duže vrijeme kao dio narodne medicine tek u zadnje vrijeme se na jabučni ocat gledalo kao najbolji način da se riješite masnih naslaga.

Dakle ako se želite riješiti viška kilograma, prije svakog obroka bilo bi dobro popiti čašu tople vode koju ste prethodno promiješali s jednom žlicom jabučnog octa. Osim što pomaže kod rješavanja masnih naslaga, ujedno štiti organizam od štetnih tvari.

Koliko možete vidjeti poznat je po svom višestrukom pozitivnom djelovanju koje možete primjeniti na više životnih polja. Isto tako ga možete primjeniti ako želite da vam kosa bude sjajna i zdrava. Dovoljna je jedna manja žlica jabučnog octa koji ćete promiješati u 100 ml vode. Dobivenu smjesu možete koristiti kao regenerator.

Jabučni ocat djeluje i kod ublažavanja boli nastale zbog opeklina. U tom slučaju najbolje je opečenu kožu namazati sa svega par kapi razrijeđenog octa. Naime ne znamo koliko ste upoznati s činjenicom kako taj napitak potiče staničnu izgradnju kože i vezivnog tkiva.

Želite li bijele zube nemojte pretjerati s količinom jabučnog octa. Poznato je kako prevelike količine mogu nagristi zubnu caklinu. Kako bi to izbjegli, a opet dobili željenu bjelinu, najbolje je jabučni ocat razrijediti s malo vode. Nakon nekoliko tretmana vaši će zubi biti bijeli.

Jabučni ocat isto tako pomaže kod artritisa, osteoporoze, visokog kolesterola te niskog krvnog tlaka.

Foto: Heike Rau/Shutterstock