Jablanac, naselje pored Senja

Jablanac
Jablanac, Foto: Gajárszki László/Wikimedia

U neposrednoj blizini grada Senja nalazi se zanimljivo mjestašce Jablanac, smješten 40 km južnije od Senja na obali Velebitskog kanala. Jablanac je nekada bilo središte općine i trgovine za planinska sela. Stanovništvo ovog kraja danas se uglavnom bavi ribolovom i turizmom. Južno od Jablanca nalazi se poznata turistička atrakcija, Zavratnica poznatija kao uvala što se smatra prirodnim fenomenom. Jablanac se zapravo nalazi u maloj lučici u kojoj pristaju trajekti za otok Rab. Našao je svoje mjesto podno Velebita.

U povijesnim zapisima prvi puta se spominje 27. listopada 1179. kao Ablana, a kroz povijest za vlast nad ovim mjestom borili su se knezovi Frankopani, rapski knezovi, buški župani i Šubići. Godine 1251. ban Stjepan Gut-Keled odlučio je podignuti utvrđeni grad, čiji će stanovnici imati slobodu kao što su je tada imali oni iz Šibenika, Trogira i drugih kraljevskih gradova na moru.

U to se vrijeme Jablanac nalazio pod nadležnošću rapske biskupije, a stanovnici su bili čakavci i to iz iste skupine kojoj su pripadali lički, krbavski i pounjski koji su živjeli uz rijeku Sanu. Nakon oslobađanja od Turaka sredinom 17. stoljeća, vlasti su se odlučile izvršiti repopulaciju ovog kraja, a za nove stanovnike odabrali su se bunjevački Hrvati.

Doselilo ih se u nekoliko valova, s tim da prvi val nije uspio, jer je nasilno ponašanje kapetana dovelo do toga da su ti doseljenici produžili dalje na Pag, Rab te okolicu Ražanca i Vinjerca. Dakle kao što se može primjetiti doseljavanje nije bilo najuspješnije.

Naime potaklo je Bunjevce iz Liča, Krmpota i Krivog Puta na preseljavanje u Podgorje te Jablanac, tako da su do 1690. stanovnici jablanačkog kraja bili Bunjevci iz Liča te oni iz Pozrmanja, Ražanca i Posedarja.

Jablanac u zadnje vrijeme broji preko 150 stanovnika, a zbog svog položaja bitna je trajektna luka, što znači da brojni gosti mogu odavde krenuti na izlete prema kvarnerskim otocima i naravno otoku Pagu.

S obje strane nalaze se uvale prikladne za sidrenje manjih brodova. Uvala Zavratnica koja se tamo nalazi pomalo nalikuje fjordu, jer more zalazi duboko u kopno dok se obale velebitskog masiva obrušavaju prema plavoj površini.

Zaista fascinantno.

Autor: S.Š. Foto: Gajárszki László/Wikimedia