Izljevi bijesa kod djece

izljevi bijesa kod djece

Dijete vam se počelo bacati po podu svaki put kada ne dobije ono što želi? Uzrujani ste i niste sigurni što učiniti? Izljevi bijesa kod djece nisu tako rijetka pojava i sve se više roditelja suočava s ponašanjem koje se može na vrijeme prekinuti i izbjeći daljnje neugodne situacije.

Vjerojatno ne postoji roditelj koji nije strahovao od situacije kada se nalazi s djetetom u dućanu i kada se ono zbog razloga jer nije dobilo željenu igračku, krene bacati po podu. To su situacije koje bi svaki roditelj želio izbjeći jer su izloženi javnosti i mnogim osuđujućim pogledima onih koji misle da bi bolje postupili u zadanom trenutku.

Što učiniti kada dođe do izljeva bijesa kod djece? Bilo bi dobro ostati smiren u takvim situacijama, a iako je teško zadržati smirenost u trenutku kada bi najradije vrištali, djeca osjete kada su roditelji ljudi i to dodatno pogorša i onako neugodnu atmosferu. Roditelji bi trebali duboko udahnuti i tek onda reagirati.

Potrebno je otkriti uzrok izljevu bijesa te vidjeti zašto se dijete tako ponaša i ako postoji opravdan razlog pokušati mu pomoći i usmjeriti ga da se problemi rješavaju drugačije.

Najbolje je kada dijete obuhvati bijes pustiti ga da ljutnja prijeđe u tugu i tada mu prići te pitati što se događa i pokušati mu pomoći. Najgore što se može učiniti u tom trenutku je početi vikati na dijete, zezati ga ili još gore smijati mu se. Tako će dijete biti još više frustrirano i ljuto zbog onog što mu se događa.

Roditelji bi trebali u takvim situacijama izbjegavati da ih dijete udari i pričekati da se smiri, a tek onda krenuti s odgojnim metodama. Dijete treba shvatiti kako mu takvo ponašanje neće donijeti ništa dobro i da mu se jednostavno ne isplati vrištati. Pričekajte da završi i tek mu onda objasnite što je učinio i koja bi kazna trebala biti primjerena.

Postoje razne situacije u kojima se roditelji neće odmah snaći i ponekad će se osjećati izgubljeno. Važno je ostati hladne glave i biti svjestan kako to neće trajati zauvijek i kako su upravo oni ti koji trebaju pomoći djetetu da se to više ne dogodi, tako što će ga usmjeriti na pravi put. Ne kaže se bez razloga da je roditeljstvo jedan od najtežih poslova.

Autor: S.Š., Foto: Igor Stepovik/Shutterstock