Izbor zidnih i podnih pločica

zidne plocice

Bilo da uređujete zidove, podove ili radne plohe, keramičke pločice su najtrajnija obloga u kući, a za njih postoji sada veliki izbor dezena, oblika i veličina. plutene, linoleumske i vinilne pločice su dobra alternativa za keramičke pločice.

Lagano se polažu mali komadi, nisu bučni pod nogama a i sama obrada je toplija na dodir. Danas se u kućama najviše opločuju zidovi. U kuhinjama i kupaonicama je ona najčešća jer se ona najlakše održava i čisti.

Dezeni pločica se naravno mijenjaju s modnim trendovima u dizajniranju interijera. Jednobojne pločice su najčešće u trendu, kao i pločice koje stvaraju efekt ukrasnog obruba kada se slažu jedna do druge.

Neke pločice, poznate kao ukrasni umeci, ugrađuju se u veće dezene i izgledaju prilično izražajno kada su u jednobojnom opločenom okruženju. Tradicionalno su keramičke pločice bile visoko glazirane, no sada češće imaju polumat završnu obradu.

Tijekom godina su se promijenili i rubovi pločica. Dok su se nekad koristile pločice zaobljenih rubova na izloženim krajevima i pozadinske pločice s neglaziranim četvrtastim rubovima, danas se koriste univerzalne i one s četvrtastim rubovima.

Prije su se pločice postavljale u koso što je ostavljalo debele praznine za fugiranje, a kako današnje pločice imaju četvrtaste rubove, samo se moraju namjestiti pomoći razmaknica.

Na prometnim mjestima poput terasa i hodnika je najbolje postaviti keramičke pločice jer je takvu površinu najlakše održavati. Podne pločice su deblje i jače pečene kako bi mogle podnijeti težak teret. Najčešće ćete naći kvadratne i pravokutne oblike, no mogu se naći i šesterokutni i osmerokutni oblici.

Mozaici su jako lijepe dekorativne pločice koje mogu biti jednobojne ili s uzorkom. Mogu se kupiti u plohama s rijetko tkanom mrežastom podlogom. Na podlogu od ljepila se polažu veće plohe i onda se sve praznine fugiraju. Mozaici se izrađuju u različitim debljinama i mogu se njima oblagati zidovi i podovi.

Autor: S. G., Foto:Caruntu/Shutterstock