Izbjegnite jo-jo efekt

mjerenje

Napokon ste odlučili krenuti na dijetu i zadovoljni ste što ste uspjeli u svom naumu. Ali vrlo brzo ste primijetili da se istopljeni kilogrami iz nekog razloga vraćaju? Zašto se kilogrami opet nakupljaju i u čemu griješite? Jeste li čuli za jo-jo efekt?

Poznato je kako je danas životni moto barem svake druge osobe imati što manje kilograma i izgledati kao jedna od manekenki. Vitka linija nije grijeh, ali dobro je poznavati ispravne i najsigurnije načine kako izgubiti kilograme, a da ne ugrozite svoje zdravlje.

Jo-jo-efekt… Koliko ste se samo puta pitali zašto se kilogrami koji su nestali nakon dijete opet vraćaju. Brojna provedena istraživanja pokazala su da je za gubitak kilograma puno važnija brzina mršavljenja nego količina izgubljenih kilograma.

Tako su ispitanici koji su izgubili oko 10% tjelesne težine doživjeli veliku i važnu promjenu u razini ključnog hormona leptina zaduženog za reguliranje teka. O čemu se točno radi? Leptin je poznat po tome što djeluje poput glasnika koji djeluje na području između mozga i tijela, gdje se dojavljuje količina nakupljene energije.

Leptin proizvode masne stanice u tijelu, a niska razina leptina upozorava mozak kako tijelu prijeti manjak, a koji se potom signalizira kao osjećaj gladi. Nakon drastičnog i brzog mršavljenja, povećava se osjećaj gladi te dolazi do usporavanja metabolizma. Zbog toga se organizam čvrsto drži svake kalorije koju uspije dobiti.

Glavni razlog jo-jo-efekta nakon ovakve dijete je u leptinu. Unatoč tome što izvana možete djelovati mršavo, vaš mozak cijelo vrijeme bombardiraju velike količine leptina koji se uporno žele vratiti na prvotnu kilažu.

Ako želite izbjeći jo-jo-efekt bilo bi najbolje kada bi s dijetom započeli umjereno i postupno, gubeći tako 10% od težine. Dobivenu kilažu je potrebno održavati pola godine kako bi se organizam stigao naviknuti, a vi se mogli pripremiti na gubitak daljnih 10%.

Autor: S.Š., Foto: Photobac/Shutterstock