Izbacivanje šećera iz prehrane

seceri

Znate li zašto toliko volimo slatko? Jedan od razloga je da naše tijelo ne može proizvesti vitamin C pa smo dobili okus za slatko kako bi nas priroda natjerala da jedemo slatko iz voća. No, danas je šećer toliko dostupan da ga ima u gotovo svim namirnicama. Amerikanci od dnevno preporučene količine od 6 žličica šećera pojedu čak 22!

Problem nije šećer koji dodajemo u čaj ili kavu nego onaj šećer koji jedemo u kupljenim namirnicama i prerađevinama kao što su grickalice i umaci. Pokušaj odvikavanja od šećera nije jednostavan, ali će vam drastično poboljšati zdravlje.

Šećer treba izbacivati postepeno. Ovisnost o šećeru može biti velika pa nije dobro odjednom izbaciti sav šećer iz prehrane jer ćete se isfrustrirati. Bolje je korak po korak izbacivati hranu sa nerafiniranim šećerom.

Za početak biste se mogli odreći slatkih napitaka kako biste izbacili šećer iz prehrane. Najgora su ona pića u limenci pa bi njih prve trebali potpuno izbaciti.

Nađite vremena za spremanje obroka u koje znate što ste stavili. Izbjegavajte jesti po restoranima, pekarama i fast food-ovima. Ovako ćete puno bolje kontrolirati unos šećera u organizam.

Znamo da ne zvuči kao utješna zamjena, ali da biste jeli manje slatkog, jedite voće umjesto slatkiša. Želja za slatkim će biti zadovoljena, a i organizam će biti zadovoljniji. Svježim i sušenim voćem ćete zadovoljiti potrebe za mineralima i vitaminima. Voće će vas duže zadržati sitima od slatkiša pa je za održavanje težine, ono mnogo bolja opcija.

Ako pijete zašećerenu kavu, bilo bi dobro da postepeno svaki put dodajete manje šećera pa ćete se s vremenom naviknuti piti nezaslađenu kavu. Ako nikako ne možete bez slatkoga, obični šećer zamijenite medom ili steviju.

Autor: S. G., Foto: Africa Studio/Shutterstock