Istina o masnom tkivu

masno tkivo

Masno tkivo je prisutno po cijelom organizmu. Smatra se da postoji oko 30 do 40 milijardi masnih stanica u čovjekovu tijelu, a one mogu neograničeno nakupljati masno tkivo. Osnovna funkcija masnog tkiva je skladištenje energije u obliku masnoća.

Nakupljanje masnog tkiva može biti veoma opasno po zdravlje. Masne stanice nikad ne pucaju, one se samo šire i skupljaju, ovisno o energetskoj ravnoteži u tijelu. Sav višak energije koju čovjek skupi unošenjem hrane se taloži u obliku masnog tkiva. U suprotnom, kada se unosi manje kalorija nego je potrebno, masne se stanice troše kako bi proizvele energiju.

Nekoliko je vrsta masnog tkiva, a najčešće se dijele na dvije skupine. Prva skupina je masno organsko tkivo koje se skuplja oko organa i potkožno masno tkivo koje predstavlja oko 80% svih tjelesnih masti.

Područja na kojima se nakuplja masno tkivo razlikuje se kod muškaraca i žena. Muškarcima se masno tkivo uglavnom nakuplja oko trbuha, dok ženama odlazi u stražnjicu i bedra. Osim navedenih, masno se tkivo u većim količinama nakuplja i u koljenima, nadlakticama, unutrašnjoj strani bedara, donjem dijelu leđa te prsima.

Postoji niz bolesti koje su uzrokovane viškom masnih naslaga, tj. viškom kilograma. Neka su istraživanja potvrdila kako i manji gubitak kilograma može uvelike poboljšati vaše zdravlje. Poboljšanje zdravstvenog stanja nije nužno povezano s gubitkom kilograma. Svoje zdravlje možete poboljšati i zdravijim prehrambenim navikama i tjelesnom aktivnošću.

Povećana količina masnog tkiva nikako nije dobra za vaše zdravlje, a najčešće rezultira slijedećim bolestima. Osobe koje imaju višak kilograma imaju dvostuko veću mogućnost za razvoj visokog krvnog tlaka.

Sljedeća je abnormalna vrijednost masnoća u krvi, šećerna bolest tipa II kojom se smanjuje sposobnost organizma da kontrolira razinu šećera u krvi. Bolest koronarnih krvnih žila, moždani udar, žučni kamenci pa čak i rak, prije će se pojaviti kod osoba koje imaju povećanu tjelesnu težinu.

U borbu protiv masnog tkiva krenite zdravom prehranom, s puno voća i povrća te svakodnevnom tjelovježbom i aktivnostima.

Autor: M.T., Foto: Ana Blazic/Shutterstock