Termalno lječilište Istarske toplice

istarske toplice
Istarske toplice, Foto: Ale Rutar/Wikimedia

Usred Motovunske šume “carstva tartufa”, u sjeverozapadnom dijelu poluotoka Istre, smjestile su se Istarske toplice, koje su od Buzeta udaljene svega 10 km, od Poreča 35 km, a svega 40 km od talijanske granice i 10 km od slovenske granice. Zelenilo, mir i tišina stvaraju poseban ugođaj za potpuni odmor, jer se nalaze u netaknutoj prirodi izvan gradskih naselja.

Istarske toplice su još od rimskoga doba poznate kao termalno lječilište s ljekovitom vodom temperature i do 36 stupnjeva celzijevih. Iznad  toplica su stotinu metara visoke klisure nazvane “željezna vrata”, jer su tu, prema pričanju u rimsko doba doista postojala velika vrata za zaustavljanje barbarskih provala.

Prema legendi, sa klisure se bacila jedna djevojka, koju su nevinu oklevetali, a pod tim pritiskom ona nije izdržala te neistinite priče, pa je učinila onako kako joj je duša govorila. Danas upravo ta stijena služi kao izvrsna staza za sportsko penjanje.

Izvor ljekovite vode Sv. Stjepan  dolazi iz gorostasne stijene, koja se nadvila 85 metara iznad lječilišta i koji je poznat po visoko sumpornoj i toploj vodi punoj minerala koja liječi kronične reumatske bolesti, dermatološke bolesti, ginekološke bolesti, bolesti dišnih puteva, a služi i za oporavak kod postoperativnih zahvata.

To je ujedno i razlog što su se Istarske toplice svrstale na visoko 3. mjesto u Europi po kvaliteti i ljekovitosti te vode. Izvor se koristio i u antičko doba, a u njegovoj blizini pronađeni su ostaci starog nakita, stari rimski novčići, kao i natpisi uklesani u kamenu. Postoje i dokazi iz 1650. godine, gdje se opisuje da su se mještani prali u toj vodi i tako lječili svoje bolesti.

Danas su Istarske toplice u privatnom vlasništvu, a tu se slijevaju gosti iz cijele Europe koji dolaze na terapije i odmor, želeći tako doprinijeti svom zdravlju maksimalno što mogu. Otvorena je i fizikalna terapija, wellness centar, medicinski centar ljepote, kao i mala poliklinika Sv. Stjepan.

Za sve oke koji vole robinzonski turizam, Istarske toplice mogu se i time pohvaliti jer raspolažu kućama na osami u predivnoj prirodi. Gurmani će tu moći kušati autohtona jela, kao i domaće vino, rakije vrhunske kvalitete.

Foto: Ale Rutar/Wikimedia