Ispucale i suhe usne

Ispucale i suhe usne

Nema osobe koja tijekom zimskih mjeseci nije imala problem poznat kao ispucale i suhe usne. Do ispucalih usana, dolazi zbog šoka koji usne doživljavaju tijekom zimskih mjeseci. Tijekom zime je vlažnost u zraku povećana, zbog čega se voda u usnama suši te dolazi do pucanja usana. Ispucale usne nije lako liječiti, ali je moguće, a u nastavku vam donosimo nekoliko brzih i efikasnih načina na koje možete vratiti glatkoću svojim usnama.

Balzam i tekućina za suhe usne

Pokušajte ne lizati usnice, jer ih na taj način samo dodatno isušujete. Pijte mnogo tekućine, koja je prijeko potrebna za vlažnost usana. Svaki puta prije nego na usnama upotrijebite suhi ruž, na usne nanesite balzam, koji će ih zaštititi od isušivanja. Isto tako blazam nanosite svaki puta ujutro nakon buđenja, navečer prije spavanja, prije izlaska iz kuće, itd, kako bi u svakom trenutku zaštitili svoje usne.

Usne je najbolje njegovati balzamom koji u sebi na sadrži dodatne mirise i parfeme, te koji se ne sastoji od lanolina, kako se koža na usnicama ne bi uništila i popucala, a može čak nastati i alergijska reakcija ukoliko imate osjetljive usne.

Posjet dermatologu

Foto: Pixabay

Ukoliko uz svu moguću njegu, vaše usne nisu glatke i meke, niti nakon nekog vremena, trebali bi posjetiti dermatologa, koji će najbolje otkriti uzrok tom problemu. Možda patite od neke alergijske reakcije, a da to niti ne znate. Ako vam se na usnama pojave bolne pukotine, te žvale, znači da vam je potrebno antibiotsko liječenje.

Najbolji za njegu usana je shea maslac, koji će savršeno njegovati kožu vaših usana, te nakon njega nećete imati ponovo potrebu mazati svoje usne svako malo. Shea maslac je savršen za obnavljanje vlage na usnama.

Ukoliko imate poremećenu pH ravnotežu kože, prepoznati ju možete po kiselkastom okusu vaših usana. pH ravnotežu mogu poremetiti paste za zube, vodice za ispiranje usne šupljine, osvježivači zraka i preparati za njegu lica. Kako do toga ne bi došlo, prije svakog pranja zubi ili umivanja lica, na usne nanesite balzam, kako bi ih zaštitili.

Autor: A.Z., Foto: R. Gino Santa Maria/Shutterstock