Ispadanje kose znak je da nešto nije u redu

Djevojci ispada kosa, Foto: StockThings/Shutterstock

Žene s dugom, bujnom i gustom kosom ne mogu ni zamislit osjećaj ispadanja kose. Ona nas čini lijepima, samouvjerenima i zadovoljnima. Kada kosa počne ispadati, znak je da u našem organizmu nešto nije u redu. Kosa ne reagira samo na stres, bolest ili nepravilnu prehranu, već i na pretjerano izlaganje suncu ili neodgovarajući šampon, prevrući fen ili neadekvatnu boju za kosu.

Razlozi ispadanja kose su mnogobrojni, od hormonalnih poremećaja do posljedice poroda ili nedostatka nekih vitamina u organizmu. Nepravilna prehrana je također jedan od razloga ispadanja kose, no većina simtoma prestane nakon liječničke intervencije. Preporuča se da ako drastičnije ispadanje kose, više od 100 vlasi dnevno, potraje dulje od četiri tjedna, treba potražiti pomoć liječnika kako bi se utvrdili uzroci i preporučo adekvatan tretman.

Kako bi spriječili toliko neželjeno ispadanje kose sami možete ućiniti puno za njezino zdravlje, počevši sa adekvatnom prehranom i njegom te korištenja terapija i kura koje vam je liječnik prepisao. Češljajte se isključivom četkom ili češljem ekoloških materijala, posebice prije pranja kose kako bi uklonili nečistoću sa nje.

Perite kosu mlakom vodom sa šamponom za vašu vrstu kose. Kada stavljate šampon na dlan, radije stavite manje nego previše i temeljito ga ispreite. Mokra kosa je posebno osjetljiva, stoga se ne preporuča da ju nakon pranja trljate ručnikom i lagano ju raščešljajte. Kada nanosite sredstvo za oblikovanje frizure, nanesite ga na kosu, ne na kožu glave. Kako bi kosu što manje podvrgavali fizrerskim zahvatima i tako spriječili njezino ispadanje, sve preparate za kosu koje koristite neka budu dermatološki testirani.

Masaža tjemena i glave stabilizirat će rad lojnih žlijezda. što pak simulira opskrbu korijena kose krvlju, hranjivim tvarima i kisikom. Inače kosa pojačano pada u jesen i na proljeće. Tada si priuštitte posebne kure kako bi spriječili njezino dodatno ispadanje.

Autor: I.H., Foto: StockThings/Shutterstock