Intimnost u vezi

intimnost

Intimnost je važan faktor za kvalitetnu i dugotrajnu vezu, a ta tema gotovo jednako privlači one koji je vide kao najvažniju stvar na svijetu, kao i one kojima je intimnost romantičarska glupost ili “ženska stvar”. Intimnost ima središnju ulogu u ljudskim životima jer imamo univerzalnu potrebu pripadati nekome. Predstavlja duboku povezanost dvoje ljudi koji se privlače i sviđaju jedno drugome, bilo u seksualnom ili u romantičnom pogledu.

Koliko god isprva bili intimni, dosta parova s vremenom tu intimnost izgubi. Koliko vremena posvećujete jedno drugome i koliko se međusobno povjeravate, samo su neka od pitanja pomoću kojih možete utvrditi koliko ste ustvari intimni s vašim partnerom i je li ta intimnost s vremenom dobila ili izgubila na intenzitetu.

Ako želite izgraditi ili pojačati već postojeću intimnost s partnerom, obratite pozornost na sljedeće.

Budite iskreni

S partnerom uvijek treba pričati otvoreno i iskreno. Ponekad izbjegavamo biti iskreni jer smatramo da nas partner neće razumjeti pa pribjegavamo lažima ili iskrivljavanju istine, ali iskrenost i međusobno razumijevanje su jedan od glavnih preduvjeta za kvalitetnu i uspješnu vezu.

Dodirujte se

Ako osjećate da je bliskost izblijedila, ali je još tu, pokušajte biti zaigrani i vrckavi s partnerom. Dodirujte ga, šalite se, gledajte se u oči, smijte se. Bliskost možete vratiti dodirima i smijehom. Poljupci će također polučiti dobre rezultate i pomoći vam da se zbližite.

Organizirajte romantični spoj

Kada ste zadnji put s partnerom bili na romantičnom spoju ili uopće izdvojili neko vrijeme samo za vas dvoje? Ne mora to biti ništa posebno. Romantična večera uz svijeće u vašem domu i film koju ćete pogledati zagrljeni na kauču sasvim su dovoljni.

Dajte mu do znanja što vam se sviđa kod njega

Pokušajte sami sebi osvijestiti što volite kod partnera, koje su njegove kvalitete i što vas je privuklo k njemu na početku veze. Razmislite zbog čega mu se najviše divite i dajte mu sve to do znanja.

Važno je dati do znanja partneru da imate želju poraditi na vašoj intimnosti, ali ne trebate forsirati to i ljutiti se ako partner nije dočekao vaše prijedloge s oduševljenjem. Budite strpljivi i stvorite okruženje u kojem će se vaš partner moći opustiti i osjetiti koliko vam je stalo.

Autor: S.G., Foto: Olly/Shutterstock