Inteligencija kod djece

djeca

U obiteljima u kojima ima više djece, prvorođena djeca dobiju puno više pažnje nego mlađa djeca. Oni su kraljevi u obitelji i toga su svjesni. Uvriježeno je mišljenje da su starija djeca pametnija, bolja i uspješnija od svoje mlađe braće i sestara.

Provedena su istraživanja u Danskoj koja i potvrđuju ovu hipotezu te pokazuju da redoslijed rođenja ima veliku ulogu u razvoju djeteta. Istraživanja su pokazala da u većini slučajeva starija djeca imaju veći IQ od mlađe braće i sestara. Prvorođena djeca imaju u prosjeku oko 2,4 boda veći IQ od mlađih članova obitelji.

Starijoj djeci će kad odrastu biti bitnije tradicionalne vrijednosti i odanost obitelji, a rezultat toga je da su takva djeca poslušnija i odgovornija.

Od malena, starija djeca su u prosjeku u školi uspješnija od mlađe braće i sestara, a to se kasnije pokaže i u poslovnom svijetu. Prvorođena djeca su jače orijentirani na uspjeh i razmišljaju o tome kako zadiviti svoje roditelje. Bitna im je dominacija i autoritet nad mlađom braćom i sestrama koje žele zadiviti svojim uspjesima.

U prosjeku će starija braća i sestre biti poslušnija i odgovornija od one mlađe. Stariji više slušaju roditelje jer su konvencionalniji i ozbiljniji dok su mlađa braća i sestre puno buntovniji i zaigraniji.

Istraživanja su otkrila da su starija braća i sestre poslušnija, savjesnija i manje neurotična i hiperaktivna od mlađe braće i sestara. Takva savjesna djeca ostvaruju bolje rezultate u školi, a kasnije u odrasloj dobi i u poslovnom svijetu.

Za roditelje je bitno da i starijoj i mlađoj braći i sestrama pridaju jednako pažnje i ljubavi te da ih jednako potiču u svim aktivnostima koje rade. Ako bilo koje dijete pokazuje bolje rezultate u nečemu, ono drugo se ne smije osjećati zapostavljeno i manje vrijedno za to što ono to nije uspjelo.

Autor: S. G., Foto: Catalin Petolea/Shutterstock