Ilok, grad na zapadnim obroncima Fruške gore

ilovački podrum
Ilovački podrum, Foto: Igor Karacic/Wikimedia

Na krajnjem istoku zemlje smjestio se grad poznatog imena i još poznatije tradicije. Nalazi se u području Srijema na zapadnim obroncima Fruške gore između vinograda, vinogorja i europskog Dunava. Grad pripada Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje se u neposrednoj blizini grada nalazi najviša točka, Čukala s 294 metara nadmorske visine.

Ilok je grad bogate tradicije i povijesti, a čuvena vina i njhovo spremanje dio su tog grada još od vremena Rimljana. Nekada davno ovdje se nalazio castrum s visokim zidinama i kulama. Sredinom 15. stoljeća igrađeni su crkva i samostan, a neko je vrijeme bio sjedište srijemskog sandžaka. Danas se mogu vidjeti ostaci turske kupelji.

Poznata crkva i samostan Sv. Ivana Kapistrana, franjevca koji je ujedinio kršćane u borbi protiv Turaka, nedavno su obnovljeni. Između njih se danas može vidjeti dio nekadašnjih zidina. Palača u obliku slova U još je jedna poznata znamenitost.

Nakon pobjede u bitki kod Beča, car je Liviju Odescalchiju poklonio cijeli grad. On je tu priliku iskoristio i sagradio poznatu palaču u kojoj se danas nalazi restoran, zatim zbirka Odelscalchi, javni uredi i Gradski muzej s bogatom etnografskom i arheološkom zbirkom.

Ilok i vino dvije su srodne duše već preko 2.000 godine i zato nije čudno što se vino smatra zaštitnim znakom grada. Iločki podrum danas je prepoznatljiv po arhitektonskim i tehnološkim karakteristikama te po proizvodnji vrhunskih i kvalitetnih vina, višestruko nagrađivanih u Hrvatskoj i ostatku Europe.

Stari iločki podrumi neizostavna su atrakcija koja se ne propušta. Nalaze se u starom dijelu grada u srednjovjekovnoj jezgri. Izgradili su ih kneževi Odescalchi tijekom 16. i 17. stoljeća. Sorte koje se mogu kušati su: graševina, bijeli pinot, sivi pinot, rajnski rizling, frankovka, cabernet sauvignon, silvanac, traminac i chardonnay.

Grad je prepun manifestacija koje su raspoređene tijekom cijele godine. Ljeto je posebno zanimljivo zbog prikazivanja filmova u tvrđavi. Jesen je rezervirana za berbu grožđa koja počinje početkom rujna.

Autor: S.Š. Foto: Igor Karacic/Wikimedia