Ika i Ičići, simpatična mjesta podno Učke

plaža u ičićima
Plaža u Ičićima, Foto: Nibelung26/Wikimedia

Ika i Ičići su mjesta u Istri, smještena podno Učke. Ika, nekad znana kao staro ribarsko selo a potom kao moderno ljetovalište, danas predstavlja savršeni spoj gracioznosti starine i komfora današnjih prohtjeva. Ovo malo mjesto, sa svojim staro-ugarskim vilama, predstavlja savršenu deltu staroga i novoga, zorno dočaravajući simbiozu bogatstva prošlosti sa laganim svježim dahom novoga života.

Ičići su nekadašnja drevna lučica iz koje se u prošlosti vršio morski transport ljudi kao i lokalnih proizvoda poput vina, kestena, drva, ugljena. Cijelo područje nekadašnje Liburnije bilo je nastanjeno još u prapovijesti.

Pleme Liburna, vještih moreplovaca, vladalo je do dolaska Rimljana, točnije do 1.stoljeća pr.n.e. kada su pokoreni i pripojeni Rimskom Carstvu. U 12.stoljeću cijelo ovo područje dolazi pod vlast akvilejskih partijarha da bi 14. stoljeće označilo početak duge vladavine poznate obitelji Habsburg.

Lučica u Ičićima duže se vremena smatrala kao središnje mjesto pomorske trgovine lokalnih dobara. Krajem 19.stoljeća pojavom turizma, kraj ponovno dobiva na značaju. Tada se grade moderne vile, sanatoriji i ljetovališta. Prvi svjetski rat donosi okupaciju od strane Kraljevine Italije.

Godine 1943., nakon pada Italije, slijedi nova okupacija, ovaj puta od strane Njemačke i daljni težak period koji traje do 1945.godine kada mjesta bivaju oslobođena i pripojena tadašnjoj Jugoslaviji.

Danas osim ljepote arhitekture, mjesta nude i odličnu ponudu sportskih aktivnosti, od morskih uživanja u kupanju, ronjenju, skijanju na vodi, ribarenju, do upoznavanja Učke i njenih padina kroz alpinizam, biciklizam i šetnje po njenim šumama.

Gastro ponuda ovoga kraja poznata je po originalnim jelima pripremljenim po lokalnim receptima od kojih se posebno ističu ona spravljena od kestena i trešanja. Početkom mjeseca kolovoza, svake se godine u Iki organizira velika ribarska pučka fešta bogata zabavnim programima i kulinarskim ribljim specijalitetama.

Ika i Ičići su nezaobilazne turističke destinacije koje nikako ne biste smjeli zaobići.

Autor: M.T.  Foto: Nibelung26/Wikimedia