Ideje za ukrašavanje zidova

dekorativni detalji

Zabavno kod uređenja domova je što zidove i stropove možete istaknuti na više načina kao što su dekorativni drveni i gipsani reljefni ukrasi, okviri za kamine, zidne obloge, motke za zavjese, vodilice, slike zrcala i još mnogo toga što će vaš dom učiniti zanimljivim i originalnim.

Najjednostavnija ornamentalna štukatura je ukrasni reljefni umetak. Da bi se naglasili pojedini dijelovi zidova koristi se uska i šuplja dekorativna traka. Ona odvaja dijelove prostorije posebno ističući slike, zrcala ili zidne udubine.

Reljefni umeci mogu biti izrađeni u različitim profilima, jednostavno užlijebljeni, ukrašeni oblici i izraženije verzije. Mogu biti uvučeno zaobljeni ili se mogu oblikovati slaganjem kutnih dijelova ili mogu biti pravokutni četvrtasti umeci.

Najimpresivniji štukaturni ukrasi su bili stropni vijenci. Prije su se koristili u klasičnoj arhitekturi uz rubove krovova, no nakon toga su se koristili i oko stropova. Dostupni su zanimljivi različiti motivi od autentičnih i rimskih oblika do klasičnih motiva iz 18. i 19. stoljeća.

Drveni reljefni ukrasi se izrađuju strojno ili iz mekog drveta. Može se izrađivati i iz tvrdog drveta ali to drvo je lošije kvalitete. Veći ukrasni profili ili podne letve se režu od mekog drveta. Manji i složeniji obrisi se slažu od tvrdog drveta.

Ukrasni profili mogu oponašati neko drugo drvo ako se nanese lazura i polakira, ili se mogu samo premazati prozirnom lakom.

Brodski pod na dnu zida može biti trajna mogućnost za zidnu oblogu. Kako bi mjesto razdvajanja izgledalo atraktivnije, može se oslikati nekim motivom grančica. Vrata koja imaju ispune mogu imati istaknute rubove i tako će se slagati s ostalim dekorativnim oblicima u prostoriji ili mogu upotpuniti tkanine posoblja.

Ako želite razbiti veliku zidnu površinu i izlagati slike u skupinama, mogu se koristiti dekorativni zidni reljefi. Ako se uokviruju različiti dijelovi zidova, bitno je da boja zidova bude jednobojna i neutralna kako prostor ne bi izgledao prekičasto nego dao lijepu i elegantnu notu vašem domu.

Autor: S. G., Foto: Subbotina Anna/Shutterstock