Idealno vrijeme za drugo dijete

roditelji s djetetom

Kada je idealno vrijeme za drugo dijete teško je procijeniti jer odluka je individualna i kod svakog para je drukčija. To je osjećaj koji morate sami osjetiti. Netko radi duge pauze između prvog i drugog djeteta, dok se drugi odmah odlučuju za drugo dijete, nedugo nakon rođenja prvog djeteta, kako ne bi bila velika razlika u godinama.

Ako ne želite veliku razliku između djece, pričekajte barem 18 mjeseci kako bi se ženino tijelo u potpunosti oporavilo od poroda, i sve psihičke i fizičke rane zacijelile. Kod carskog reza period oporavka je puno dulji pa se ženama koje su bile na carskom rezu preporučuje razmak između trudnoća od 2 do 3 godine. Nemojte ugrozite svoje i djetetovo zdravlje. Strpite se i dajte sebi vremena da se oporavite.

Pojedini stručnjaci smatraju kako je idealan razmak oko tri godine. Svaka trudnoća je drukčija, a i svaka majka ima različito mišljenje. Žena može osjetiti kada je spremna za drugu trudnoću, a ako ginekolog potvrdi da je s njezinim tijelom sve u redu, ne treba čekati 3 godine. Mala razlika između djece majci omogućuje veliki fizički napor, ali kasnije će joj biti puno lakše, upravo zbog male razlike u godinama.

Prevelika razlika između djece se ne preporučuje jer velika razlika stvara manju povezanost između djece, a razlog koje je upravo velika razlika. Neka vam razlika bude najviše 5 godina. Kada djeca narastu razlika se neće osjetiti.

Neke žene zbog teškog poroda ili trudnoće odgađaju drugu trudnoću, zbog straha da im i sljedeća ne bude takva. Nemojte tako razmišljati, svaki porod i svaka trudnoća je individualna i možda vam druga trudnoća bude puna bolja nego prva, a i obrnuto. Teško je procijeniti i na temelju toga vagati svoju odluku po pitanju druge trudnoće.

Ako imate jaku želju za drugim djetetom, ne čekajte previše. Vi ste ti koji znate najbolje kada je idealno vrijeme.

Svaka trudnoća je posebna. Uživajte u svojih nezaboravnih devet mjeseci, uživajte u svakom rastu svoje bebe, jer ova odluka nema nikakvih nedostatka, već samo prednosti pošto darujte svom djetetu život.

Autor: M.Š., Foto:suravid/Shutterstock