Idealna tjelesna težina

Milijuni su žena na dijeti, posjećuju centre za mršavljenje, čitaju knjigu o gubitku kilograma i u trgovinama biraju hranu s malo kalorija i masti. Čini se da smo potpuno zaokupljeni mršavljenjem.

Žene češće od muškaraca provode dijetu. No nije uvijek dobro biti mršava i imati malo kilograma. Važnije je postići težinu koja odgovara vašoj visini i građi, neovisno o tome koliko je to kilograma.

Svi imamo unutarnju sliku o ljepoti tijela, projekciju o tome kako bi savršena žena trebala izgledati. Nema žene koja ne bi nešto htjela promijeniti na sebi. Željele bi imati uži struk, bolji tonus mišića na rukama, manju stražnjicu, mršavija bedra, veće oči ili sjajniju kosu.

Sve je to povezano s medijima, ali ne samo novinama i časopisima koje danas čitamo. Tijekom cijele moderne povijesti slikari i fotografi nastojali su prikazati ljepotu, a zatim bi te slike pokazali kao ideal savršenstva, vizijom kojima bismo mi smrtnice morale težiti. Usto nas mnogi stručnjaci za modu ne upozoravaju samo na to kako treba izgledati nego i kako se odijevati. Sve je to pomalo postalo opsesija, i to ne baš zdrava opsesija.

Medicinski gledano, žene su sklonije od muškaraca nekim zdravstvenim problemima, primjerice nedovoljno aktivnoj štitnoj žlijezdi ili sindromu policističnih jajnika, zbog kojih dobivaju na težini. No sklonije smo i gubljenju kilograma zbog kakva poremećaja prehrane.

Svaki problem s težinom uzrokovan kakvim zdravstvenim problemom zahtjeva liječničku pomoć. Patite li od nedovoljno aktivne štitne žlijezde ili sindroma policističnih jajnika, morat ćete uravnotežit hormone, a imate li anoreksiju, bulimiju ili druge poremećaje prehrane, morat ćete zatražiti pomoć psihologa.

Tablice s visinom i težinom nisu pouzdan pokazatelj toga koliko biste trebali težiti. Iako je to standardi način procjene vrijednosti zdrave težine u odnosu prema visini, to je ipak samo odnos visine i težine i ne govori ništa o tome koliko masti imate u tijelu.

Primjerice, osobe koje neprestano sjede mogu težiti jednako kao i sportaši. Imaju jednak BMI, no potpuno drugačiji postotak masti u tijelu. Igrač ragbija, čije se tijelo sastoji gotovo samo od mišića, možda ulazi u kategoriju debelih na nekoj BMI tablici iako ima vrlo malo masti u tijelu i zapravo je posve zdrav.

Nemate li pristup vagi kojom se mjeri postotak masti u tijelu, BMI (indeks tjelesne mase) je najbolja zamjenska metoda. Pomoću njega saznat ćete trebate li izgubiti kilograme ili ne, a zatim samo morate iskreno priznati sastoji li se vaša tjelesna masa od masti ili mišića.

Autor: S.G., Foto: BigLike Images/Shutterstock